Od czego zależy doskonały smak herbaty? Koneserzy tego popularnego na całym świecie napoju zdradzają kilka czynników, które wpływają na walory naparu. Najważniejszym z nich jest gatunek liści oraz sposób ich obróbki. Nie bez znaczenia pozostaje także kwestia parzenia herbaty. Prawdziwą sztuką jest uzyskanie aromatycznego, intensywnego napoju, bez posmaku goryczki. Na co zwrócić uwagę podczas przyrządzania suszu? Sprawdź!
Temperatura wody i czas parzenia
Nieodpowiednia temperatura parzenia herbaty potrafi zniszczyć smak, aromat i właściwości nawet najdroższych i najbardziej szlachetnych liści. Każdy gatunek ma pod tym kątem nieco inne wymagania, o których warto pamiętać, jeśli chcemy czerpać przyjemność z każdego łyku napoju. Odmiany czarne i czerwone można zalać wrzątkiem, a więc wodą osiągającą 95-96 stopni Celsjusza. Herbatę zieloną i białą parzymy w niższej temperaturze 70-58°C, a oolong: 85-90°C.
Warto pamiętać również o maksymalnym czasie parzenia. Dzięki temu nie tylko unikniemy posmaku goryczki, ale także nie zniszczymy suszu. Podstawowa zasada mówi, że czarną i zieloną herbatę należy parzyć przez 2-3 minuty, a białą od 5 do 7 minut. W przypadku odmiany czerwonej nie można przekroczyć 3 minut, natomiast parzenie rooibos powinno zajmować do 5 minut. Susz zalewamy “miękką”, przefiltrowana wodą, bogatą w tlen, o pH wynoszącym od 6,5 do 7.
Przydatne akcesoria i zestawy do parzenia herbaty
Dzbanek lub imbryk z sitkiem pozwala oddzielić liście od naparu w dowolnym momencie. To szczególnie istotne w przypadku herbaty zielonej, którą można zaparzać wielokrotnie. Ciekawym rozwiązaniem są także niezwykle wygodne, metalowe sitka lub koszyczki. Zalewając susz wodą, liście nie mieszają się z naparem. Dzięki temu w łatwy sposób kontrolujemy czas parzenia.
Przyrządzanie herbaty to dla jej miłośników prawdziwy rytuał odprawiany z ogromną starannością i zaangażowaniem. Tylko wybierając wysokiej jakości odmiany oraz przestrzegając zasad parzenia (temperatura, czas), możemy w pełni cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i czarującym zapachem liściastych naparów.