Filiżanka dobrej herbaty do dla ciebie coś więcej niż zwykły napój? W takim razie, jeśli zależy ci na tym, aby smakowała ona jeszcze lepiej, powinieneś wiedzieć, w jaki sposób prawidłowo ją parzyć. Picie tego naparu jest celebrowane od wieków - i to w różnych kulturach. Jednak istnieje kilka uniwersalnych zasad, których stosowanie na co dzień gwarantuje, że aromat herbaty staje się wyjątkowo intensywny!
- Potraktuj poważnie kwestie proporcji
Niezbyt mocna, ale aromatyczna i wyrazista - tak powinna smakować idealna herbata. Jeśli chcesz osiągnąć taki efekt, nie możesz odmierzać ilości wykorzystywanych liści "na oko". Mimo że różne mieszanki charakteryzują się odmienną intensywnością, przyjmuje się, że optymalne proporcje to 1 g suszu na 100 g wody. Dlatego chcąc napić się filiżanki doskonałego naparu, trzeba zużyć 200 g (czyli 200 ml) wody oraz łyżeczki herbaty. Aby aromat był bardziej wyczuwalny, można dodać odrobinę więcej liści.
- Temperatura ma znaczenie
Jeżeli chcesz zostać smakoszem herbaty, to raz na zawsze zapomnij o zalewaniu jej wrzątkiem. Przez takie praktyki traci ona swój wyjątkowy smak. Temperatura wody powinna wynosić:
- 70-80°C w przypadku herbaty zielonej
- 95°C podczas przygotowywania herbaty czarnej i rooibos
- 90°C w przypadku parzenia herbaty czerwonej
- 70°C dla herbaty białej.
Sprawdzenie tego, ile stopni Celsjusza ma woda, nie jest trudne. Można do tego wykorzystać praktyczny i precyzyjny termometr do herbaty.
- Zwróć uwagę na przechowywanie herbaty
By przygotować pyszny napar, trzeba zatroszczyć się również o przechowywanie suszu. Herbata jest z natury higroskopijna. Oznacza to, że pochłania wilgoć oraz zapachy unoszące się w pomieszczeniu czy w kuchennej szafce. Jak nietrudno się domyślić, może to "zabić" oryginalny smak napoju. Dlatego musi być ona przechowywana w szczelnych pojemnikach. Dzięki temu zachowa aromat i nie zostanie zdominowana przez woń z otoczenia. Sprawdzi się do tego szklany słoik na herbatę, na którym można umieścić etykietę z nazwą mieszanki.
- Używaj profesjonalnych akcesoriów
Aby móc kontrolować czas parzenia i wyjąć liście dokładnie wtedy, kiedy przyjdzie na to pora, należy sięgnąć po odpowiednie gadżety. Wyciąganie suszu z naparu jest kłopotliwe, dlatego warto zainwestować w praktyczne akcesoria. Herbatę możesz umieścić w zaparzaczu - tradycyjnym lub szczypcowym. Kiedy minie określony czas, wystarczy wyciągnąć go z gotowego napoju. Można także wykorzystać filtry papierowe, których używanie jest niezwykle łatwe dzięki specjalnym szpadkom. Dobrym sposobem jest również wykorzystanie dzbanka z zaparzaczem.
- Podawaj herbatę we właściwych naczyniach
Czarki, filiżanki czy pochodzące z poprzedniej epoki szklanki z "koszyczkiem" to tylko niektóre naczynia, które są i były wykorzystywane od serwowania herbaty. Mimo że na co dzień napój ten pije się najczęściej z kubka, to mając odrobinę czasu, warto przygotowywać go w imbryku czy w dzbanku z zaparzaczem utrzymującym temperaturę naparu. Dzięki temu będzie on przyjemnie ciepły i zaparzy się tak, jak powinien. Natomiast podczas szczególnych okazji i spotkań przy herbacie ze znajomymi lepiej sprawdzą się eleganckie filiżanki niż praktyczne, ale mniej efektowne szklanki.
[product id=22604138,22603967,22604677,22604672,22604679,22604098]