Czy kawa ziarnista i mielona to dokładnie to samo? Teoretycznie tak. W praktyce jednak dzieli je naprawdę bardzo dużo! Czy da się wymienić wady i zalety obu rodzajów? Spróbujemy. Decyzję o tym, który z nich jest lepszy, pozostawiamy jednak Wam. Pojedynek kawy ziarnistej z mieloną oficjalnie czas zacząć!
Są takie napoje, które od pierwszej chwili kradną serca i pobudzają zmysły delektujących się nimi osób. Gdyby było to konkurencją, kawa notorycznie zajmowałaby miejsce na podium. Od wieków jest ona uwielbiana za smak, aromat, właściwości oraz to, w jaki sposób oddziałuje na nasz organizm. Niektórzy jednak powiedzą, że kawa kawie nierówna. I słusznie, bowiem przez lata udało nam się stworzyć całkiem sporo różnorodnych mieszanek!
Ale to nie wszystko. Kawa w tradycyjnej wersji parzona była z ziaren kawowca w stałej postaci. I choć zasada ta w wielu miejscach przetrwała do dziś, miłośnicy tego aromatycznego naparu licznie przerzucili się też na kawę mieloną, w której to ziarna kawowe zostają zmielone na drobny proszek jeszcze przed zapakowaniem i sprzedażą. Czy to dobre rozwiązanie? Najlepiej zobrazuje to porównanie kawy mielonej z kawą ziarnistą!
Zalety i wady kawy ziarnistej
Na pierwszy ogień tradycja, czyli kawa ziarnista. Jej największą zaletą bez dwóch zdań jest świeży i intensywny aromat, który uwalnia się z każdej filiżanki naparu. To dlatego, że ziarna doskonale trzymają go aż do momentu zmielenia. Skoro już o tym mowa, drugą zaletą niewątpliwie jest możliwość pełnej kontroli nad procesem parzenia. Każdy koneser może dostosować grubość mielenia, ilość kawy oraz czas parzenia do własnych preferencji.
Jeżeli chodzi o wady, z pewnością będzie to dłuższy czas przygotowywania ulubionego napoju. Parzenie kawy ziarnistej wymaga więcej czasu – szczególnie gdy używamy do tego tradycyjnych metod. Dla niektórych niekorzystna może być także cena, ponieważ kawa w ziarnistej formie zawsze będzie droższa od tej już zmielonej.
Zalety i wady kawy mielonej
Wśród zalet kawy mielonej na pewno trzeba wymienić cenę oraz wygodę, ponieważ jest to napar praktycznie gotowy do spożycia – odmierzoną ilość proszku wystarczy zalać gorącą wodą lub mlekiem. To rozwiązanie z pewnością doceniają osoby, które kubek pierwszej kawy łapią już w trakcie pospiesznych przygotowań o poranku. Kawa mielona to też mieszanka, przy której nie trzeba kombinować z grubością czy intensywnością mielenia. Dzięki temu zawsze smakuje ona tak samo, co jest dobre dla osób nielubiących zmian.
Równie dobrze ta cecha może być także i wadą, ponieważ kawa mielona ma bardzo ograniczone możliwości, co do sposobu i metod parzenia. Najbardziej jednak na jej niekorzyść przemawia szybka utrata aromatu – szczególnie gdy jest ona przechowywana przez dłuższy czas. Im później od mielenia ziaren, tym mniej intensywny aromat kawy.
Kawa ziarnista czy mielona – porównanie obu rodzajów
Kawa ziarnista i kawa mielona to z pozoru ten sam produkt, który jednak zasadniczo różni się od siebie kilkoma aspektami. Przede wszystkim jest to forma: kawa ziarnista składa się z suszonych i palonych ziaren kawowca, które należy zmielić tuż przed zaparzeniem, podczas gdy kawa mielona to mieszanka gotowa do użycia.
Drugą kwestią jest świeżość i aromat: w przypadku kawy ziarnistej zarówno świeżość, jak i aromat są o wiele bardziej intensywne i utrzymują się dłużej niż w przypadku kawy mielonej.
Trzecią różnicę między dwoma rodzajami kawy stanowi zakres smakowy: kawa ziarnista pozwala na pełną kontrolę nad procesem parzenia, dzięki czemu możliwe staje się eksperymentowanie z metodami, czasem czy proporcjami parzenia, jak też grubością mielenia ziaren. Kawa mielona nie oferuje takiej elastyczności, jednak jest ona dobra dla tych, którzy lubią stały smak.
Ostatni aspekt porównawczy stanowi cena i dostępność: zarówno kawa mielona, jak i kawa ziarnista są zawsze ogólnodostępne, choć może różnić się to w przypadku gatunków premium. Sama cena zaś przeważnie jest o wiele atrakcyjniejsza w przypadku kawy mielonej. Kawa ziarnista ma bowiem o wiele bardziej złożony proces produkcji, przez co jest droższa.
Ziarnista czy mielona. Która lepsza?
Wybór między kawą ziarnistą a mieloną wcale nie jest tak oczywisty. Oba gatunki mają swoje zalety, ale też i wady. Dlatego jest to kolejny produktu, którego „lepszość” można oceniać wyłącznie przez pryzmat własnych preferencji, oczekiwań i upodobań smakowych. Warto jednak być otwartym na eksperymentowanie, czyli na próbowanie nowych kompozycji w celu znalezienia tej jednej, najlepszej mieszanki.
Chcecie rozpocząć poszukiwania już teraz? Koniecznie zajrzyjcie do sklepu internetowego Green Touch, gdzie czekają na Was zarówno kawy ziarniste, jak i mielone – i to w wielu fenomenalnych smakach!