Wiadomo, że sztuka pszczelarska rozwijała się już tysiące lat przed naszą erą na terenach współczesnej Grecji. Jednak mimo że pszczoły ciągle w taki sam sposób zbierają pyłki i produkują miód, to opracowano patenty na to, aby specjał ten mógł mieć jeszcze ciekawszy smak, kolor, właściwości, a nawet konsystencję. Ten słodki, naturalny przysmak występuje dziś w wielu wersjach - znajdziesz je także w naszym sklepie!
Najpopularniejszej rodzaje miodów
To, że miody różnią się od siebie, można dostrzec gołym okiem. Niektóre z nich są ciemne, a inne mają jasny, złocisty odcień. Smak miodu, jego barwa, ale także walory zdrowotne zależą od tego, gdzie znajduje się pasieka i z jakich kwiatów czy drzew pszczoły zbierają nektar, pyłek lub spadź. Istnieje wiele rodzajów miodów, a te z nich, które cieszą się największą popularnością to:
- miód wielokwiatowy - ma on niepowtarzalny smak między innymi ze względu na sposób, w jaki powstaje - aby można było cieszyć się tym przysmakiem, pszczoły muszą najpierw zebrać pyłki i nektar z rozmaitych gatunków kwiatów. Jest on mniej kaloryczny od innych miodów i ma złocisty kolor. Wyróżnia go też delikatny, słodki smak. Jest naturalnym lekiem na przeziębienie, a jego regularne spożywanie stanowi element profilaktyki chorób serca
- miód gryczany - powstaje w pasiekach, które znajdują się w bliskim sąsiedztwie pól gryki. Ma on charakterystyczny posmak i ciemny, herbaciany kolor. Docenia się go też za walory zdrowotne. Jest źródłem witaminy C, antyoksydantów i zapobiega miażdżycy. Można używać go do wypieków, deserów, owsianek oraz przygotowywać sosy i marynaty na jego bazie
- miód spadziowy - słynie on zwłaszcza ze swoich właściwości leczniczych. Powstaje nie z nektarów i pyłów, a ze spadzi. Spadź znajduje się na liściach drzew iglastych i liściastych - jest to wydzielina produkowana przez owady żerujące w lasach. Miód ten jest słodki, ale można niekiedy wyczuć w nim specyficzną goryczkę. Jest też bardzo zdrowy - ma działanie antybakteryjne, wykrztuśne, oczyszcza, uspokaja, łagodzi kaszel i świetnie radzi sobie z przeziębieniem.
W przypadku każdego miodu trzeba zwrócić uwagę na to, skąd on pochodzi - warto wybierać pszczele przysmaki, które wyprodukowano w polskich pasiekach.
Czym są miody kremowane?
Miody tylko przez pewien czas mają płynną konsystencję, a następnie ulegają krystalizacji. Jednak opracowano sposób na to, aby zahamować ten proces - jest nim kremowanie. W zależności od wybranej metody miód kremuje się tuż po jego zebraniu albo wtedy, gdy w znacznym stopniu uległ już on krystalizacji. Obróbka ta nie wpływa w żaden sposób na jego walory odżywcze, smak, a jedynie zmienia jego konsystencję. Miód staje się kremem, nie spływa z łyżeczki i nie zmienia płynnej formy na stałą. Ponadto podczas kremowania często dodaje się do niego owoce, dzięki czemu zyskuje on niepowtarzalny smak. Pszczeli przysmak możesz dodawać do herbaty, orzeźwiającej lemoniady i całkowicie zastąpić nim cukier w swojej kuchni. Miód to naturalny skarb, z którego należy korzystać na co dzień - ze względu na jego smak i właściwości zdrowotne.
[product id=22604857,22604776,22604855,22604607,22604775]