Infolinia 52 307 07 09
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Czy można uprawiać kawę w domu?

0

Nic nie pobudza lepiej niż ulubiona kawa. A co, gdyby tak każdy kubek tego aromatycznego naparu pozyskiwać prosto z domowych upraw? Brzmi smakowicie, ale czy to w ogóle możliwe? Dziś spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, czy można uprawiać kawę ziarnistą w domu? Przekonajmy się!

Cenisz sobie smak dobrze zaparzonej kawy? Chętnie zaczynasz dzień od ulubionego naparu, a jednocześnie lubisz eksperymentować? Być może zainteresuje Cię fakt, że kawę można uprawiać we własnym domu! Tak, jest to możliwe! Jednak aby uzyskać z rośliny cenne ziarna kawowca, koniecznie jest zaangażowanie i odpowiednie warunki uprawy. Zacznijmy jednak od początku.

Czym jest kawowiec?

Kawa ziarnista pozyskiwana jest z rośliny zwanej kawowcem. Naturalnie występuje ona na terenach Afryki oraz Azji, jednak bardzo często uprawia się ją także na innych kontynentach lub… w domowych doniczkach! Kawowiec charakteryzuje się błyszczącymi, ciemnozielonymi liśćmi oraz drobnymi białymi kwiatami. Zanim jednak roślina w pełni ukaże swe piękno, trzeba zapewnić jej odpowiednie warunki do wzrostu i rozwoju.

Czy jest to skomplikowane? To zależy. Niektórzy uważają, że kawowiec to wbrew pozorom roślina prosta w uprawie domowej. Dobrze czuje się ona w przestrzeniach mieszkalnych, a do tego nie wymaga specjalistycznych zabiegów, aby móc rosnąć. Są jednak pewne czynniki, o których nie można zapomnieć, jeżeli chcemy wyhodować własną kawę. Jakie?

Kawowiec w doniczce, czyli uprawa kawy w domu

Przyjrzyjmy się, jak powinna wyglądać uprawa kawy w domowych warunkach i co trzeba wiedzieć, aby uzyskać pożądane efekty!

  1. Wybór gatunku kawowca

Wybór gatunku kawowca to pierwszy krok, jeżeli chcemy uprawiać kawę w domowych warunkach. W tym wypadku najlepiej sprawdzi się Arabica, która jest gatunkiem mniej wymagającym niż Robusta. Dodatkowo jej smak jest delikatniejszy, czym zyskuje szersze grono zwolenników.

  1. Warunki uprawy

Skoro mamy już wybraną roślinę, czas zadbać o odpowiednie warunki do wzrostu i rozwoju. Odpowiednie, czyli takie, które jak najlepiej symulują warunki występujące w naturalnym środowisku danej rośliny. Należą do nich:

  • światło: kawowce potrzebują dużo światła, jednak źle znoszą bezpośrednie nasłonecznienie, dlatego należy trzymać je w jasnym miejscu z rozproszonym światłem,
  • temperatura: kawowce lubią ciepło, więc odpowiednia temperatura dla nich będzie oscylować między 15 a 24 stopniami Celsjusza,
  • wilgotność: środowisko kawowców powinno być wilgotne, dlatego należy regularnie spryskiwać liście wodą i unikać przesuszenia gleby,
  • gleba: kawowce najlepiej sadzić w glebie kwasolubnej, która wykazuje zdolność do retencji wody; warto dodać materiałów organicznych, które poprawią strukturę gleby.
  1. Pielęgnacja kawowca

Podczas uprawy kawowca ważne jest dbanie o jego odpowiednią pielęgnację. I choć z pozoru nie jest to skomplikowane, trzeba pamiętać o:

  • podlewaniu: gleba kawowca zawsze powinna być delikatnie wilgotna, dlatego należy zadbać o regularne podlewanie, jednocześnie unikając nadmiernego zwilżania korzeni,
  • nawożenie: podczas uprawy warto stosować nawozy dostosowane do roślin kwasolubnych, które charakteryzują się niską zawartością azotu, a jednocześnie są bogate w fosfor i potas,
  • przesadzanie: kawowce to rośliny, których nie trzeba często przesadzać, jednak warto monitorować ich wzrost, aby doniczka nie była zbyt mała.
  1. Zbiór ziaren kawowca

Jeżeli uprawa przebiega prawidłowo, pierwsze ziarna kawy powinny pojawić się po około 4 latach. Znakiem charakterystycznym do zbioru jest moment, gdy owoce zmieniają kolor na czerwony lub żółty. Kiedy tak się stanie, należy zebrać je, oczyścić z miąższu i osuszyć.

  1. Wypalanie kawy

Zebrane ziarna kawy można także samodzielnie wypalić w domu. Wcale nie potrzeba do tego specjalistycznego sprzętu! Można zrobić to poprzez rozłożenie ziaren na blasze i umieszczenie ich w piekarniku, na patelni lub w maszynce do przygotowywania popcornu.

Uprawa kawy we własnym domu? To możliwe!

Kawowiec to roślina ozdobna, która jednocześnie może pełnić także praktyczną rolę, czyli dostarczać domownikom wyjątkowych ziaren do zaparzenia aromatycznej kawy. Samodzielna uprawa z pewnością jest fascynującym doświadczeniem, które pozwala poznać proces powstawania kawy od podstaw. Nie jest to jednak łatwe zadanie, a całość wymaga nie lada cierpliwości i zaangażowania.

A jeżeli wolisz gotowe rozwiązania, najlepsze mieszanki kaw ziarnistych czekają na Ciebie w Green Touch!

 

[product id="22604625, 22604061, 22604624, 22604623"]

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium