Czas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia niesie ze sobą wiele unikatowych smaków i zapachów. Wśród tych najbardziej charakterystycznych są pierniczki – delikatne, lekkie ciasteczka z dodatkiem korzennych przypraw. Są one nie tylko skarbnicą pysznego smaku i aromatu, ale też nosicielami długiej, wyjątkowej tradycji. Czytajcie dalej, jeżeli chcecie poznać historię tego świątecznego przysmaku!
Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, który napełnia nas wszystkich szczęściem, wdzięcznością i miłością. Nasze domy zaś wypełnia smakami i aromatami, które od dawien dawna kojarzone są właśnie z tym zimowym, świątecznym okresem. W grudniu z większości polskich kuchni unosi się kuszący zapach korzennych przypraw, co może oznaczać tylko jedno: nadeszła pora na pieczenie domowych pierniczków! Zanim jednak poznamy przepis na te smakowite ciasteczka, przyjrzymy się ich historii.
Świąteczne pierniki: historia i tradycja
Historia pierniczków podobno sięga aż czasów starożytnego Egiptu. To właśnie tam po raz pierwszy próbowano stworzyć słodkie ciasteczka, poprzez zmieszanie miodu z mąką. Nie da się jednak ukryć, że bez kluczowych składników na próżno szukać w nich jakiegokolwiek podobieństwa do współczesnych pierników… Dopiero później do ciasta postanowiono dodać przyprawy korzenne. Zadbano także o to, by pierniki miały odpowiednie kształty, nawiązujące do wydarzeń religijnych.
Załóżmy więc, że piernikowa tradycja rozpoczęła się mniej więcej w średniowieczu, kiedy to pierniki zaczęły zyskiwać na popularności i stały się nieodłącznym elementem bożonarodzeniowych jarmarków. Największą sławę przyniósł im świąteczny jarmark w Norymberdze, który do teraz uznawany jest za jeden z największych i najpiękniejszych w całej Europie.
Pierniczkowy symbol świąt
Od początku pierniki były nawiązaniem do tradycji oraz symboliki związanej z Bożym Narodzeniem. Jest to zresztą widoczne aż do dziś! Współczesne pierniczki to jeden z najważniejszych elementów świątecznej kultury kulinarnej, dlatego tak chętnie przygotowujemy je, gdy nadchodzą święta. A dzięki temu, że ciasteczka te mogą przybrać różnorodne kształty, nie tylko nadają się do spożycia, ale też do przyozdobienia choinki czy stroików.
Poznaj przepis na pierniczki
Wraz ze wzrostem popularności świątecznych pierniczków, zaczęła wzrastać także liczba kombinacji, w których można spotkać ten przysmak. Abyśmy jednak mogli mówić o tych „tradycyjnych” piernikach, podczas przygotowania trzeba użyć trzech podstawowych składników, czyli mąki, miodu oraz przypraw korzennych (takich jak cynamon, imbir i goździki). Tak przygotowane ciastka bardzo często oblewa się lukrem lub czekoladą.
No dobra, komu narobiliśmy smaku na domowe wypieki? Nie zostawimy Was z pustymi rękami. Powierzamy w nie sprawdzony przepis na domowe pierniki w przepysznym wydaniu!
Co będzie potrzebne do przygotowania pierniczków?
- 250 g miodu,
- 100 g cukru,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 500 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka imbiru,
- ½ łyżeczki mielonych goździków,
- opcjonalnie: czekolada lub lukier.
Jak przygotować domowe pierniczki?
W pierwszej kolejności należy wymieszać w misce sodę oczyszczoną, mąkę i przyprawy korzenne. Następnie trzeba odmierzyć miód, cukier i masło, a następnie umieścić je w garnku i podgrzać na niewielkim ogniu do połączenia się składników.
Po zdjęciu mieszanki z ognia należy dodać do niej jajko i dokładnie wymieszać. W kolejnym kroku trzeba stopniowo połączyć suche składniki z mokrymi, cały czas mieszając. W ten sposób powstanie jednolite ciasto, które należy zagnieść, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po schłodzeniu ciasta należy wyjąć je na stolnicę podsypaną mąką, a następnie rozwałkować na grubość około 5 mm. Z tak przygotowanego ciasta można wycinać pierniki za pomocą dekoracyjnych foremek o różnych kształtach.
Wycięte ciasteczka należy umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut (aż się zarumienią). Gotowe pierniki można przestudzić i udekorować lukrem lub czekoladą. Smacznego!
Korzenne pierniczki – przepis na udane święta!
Świąteczne pierniki każdego przeniosą w magiczny świat smaku, historii i tradycji! Ich niepowtarzalny zapach i charakterystyczne kształty sprawiają, że stanowią one nieodłączny element klimatu świąt. Niech więc aromat ten będzie najlepszą zapowiedzią, że właśnie zbliża się najpiękniejszy czas w ciągu całego roku!
[product id="22603818, 22604354, 22605618"]