Infolinia 52 307 07 09
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Najlepsze sposoby przechowywania herbat liściastych, aby zachować ich świeżość i smak na dłużej

0

Każdy z nas pragnie delektować się głębią smaku i napawać wyrazistym aromatem herbaty liściastej przez długi czas. Dlatego tak chętnie sięgamy po produkty z górnej półki. Niestety wiele osób zapomina o właściwym sposobie przechowywania suszu, co może negatywnie odbić się na jego jakości. Herbata bowiem łatwo ulega czynnikom zewnętrznym - jest wrażliwa na światło oraz szybko pochłania zapachy i wilgoć z otoczenia. Nieodpowiednio zabezpieczona, traci swój wyjątkowy smak oraz cenne właściwości.

Na czym polega utrata jakości herbaty liściastej? Wszystko sprowadza się do procesu oksydacji, czyli łączenia związków chemicznych z tlenem. Na to zjawisko szczególnie narażone są odmiany, których utlenianie zostało zatrzymane lub zminimalizowane w czasie produkcji. Są to przede wszystkim herbaty zielone, żółte i białe, które tak cenimy za świeży smak. Susz może się także szybko zestarzeć bez odpowiedniego zabezpieczenia, a stąd już prosta droga do obniżenia walorów smakowych.

Najlepsze warunki przechowywania herbaty

Ulubione kompozycje herbaciane na dłużej zachowają swój wyjątkowy aromat i cenne właściwości, jeżeli susz będzie przechowywany:

- z dala od wilgoci,
- w zacienionym i chłodnym miejscu,
- z dala od ostrych przypraw i intensywnych zapachów.

Dlaczego to optymalne warunki dla herbaty liściastej? Czas na odrobinę teorii. Wysoka temperatura przyspiesza negatywne zjawiska oksydacji, o której już wspominaliśmy. Dlatego mikroklimat w pomieszczeniu powinien oscylować w granicach maks. 15-25 stopni Celsjusza. Wiele osób idzie o krok dalej i przechowuje odmiany zielone i żółte w lodówce. Należy także pamiętać o zabezpieczeniu produktu przed bezpośrednim dostępem do światła słonecznego. W przeciwnym razie herbata nie tylko straci właściwości antyoksydacyjne, ale także zyska nieprzyjemny, metaliczny posmak.

Opakowania na herbatę liściastą powinny być całkowicie szczelne i bezzapachowe, aby nie wpływały na jej aromat. Ich zadaniem jest ochrona suszu przed światłem i wilgocią. Zamiast kartonowych pudełek i słoików z przezroczystego szkła warto wybrać metalowe puszki i ceramiczne pojemniki.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium