Czekoladowe, orzechowe, karmelowe. Z dodatkiem owoców, kwiatów, przypraw, ziół. W doborze składników twórców syropów smakowych prawdopodobnie ogranicza wyłącznie wyobraźnia. Tej zaś nie brakuje w kuchni, gdzie samodzielnie możemy przygotować ciekawe kompozycje dań i napojów – oczywiście z wykorzystaniem ulubionych smaków naturalnych syropów! Do czego sprawdzą się one najlepiej? Chętnie opowiemy Wam o tym nieco więcej. Zachęcamy do czytania!
Syropy smakowe przeważnie kojarzą się z aromatyczną kawą spożywaną w przytulnej kawiarni. I słusznie, ponieważ goryczka ziaren kawowca doskonale łączy się ze słodyczą gęstych syropów dostępnych w wielu różnorodnych smakach. Na tym jednak nie kończą się możliwości ich zastosowania. Teraz każdy miłośnik słodkości może mieć w swojej kuchni buteleczki z tym aromatycznym płynem i dodawać je do dań oraz napojów wedle upodobania!
Rodzaje syropów smakowych
W obecnych czasach półki sklepowe (także te wirtualne!) wprost uginają się od możliwości, jakie oferują producenci syropów smakowych. Tak naprawdę możemy spotkać wiele różnorodnych propozycji – zarówno klasycznych, jak i nieco bardziej nietuzinkowych. Dzięki temu możemy dostosować produkt bezpośrednio do naszych potrzeb i stworzyć potrawę lub napój, który chcemy uzyskać! A oto najpopularniejsze rodzaje syropów smakowych, jakie znajdziecie w sklepie internetowym Green Touch:
1. Klasyczne syropy owocowe
Klasyczne syropy owocowe to zdecydowanie najbardziej rozbudowana kategoria pod względem smaków. Nic dziwnego, skoro praktycznie z każdego owocu da się zrobić przepyszny gęsty syrop o wszechstronnym zastosowaniu! Wśród naszych propozycji znajdziecie m.in. bardzo popularny syrop malinowy, wiśniowy, truskawkowy, jagodowy czy porzeczkowy, jak również nieco bardziej oryginalne kompozycje z pigwą, pomarańczą lub żurawiną.
Wśród syropów smakowych coraz większą popularność zyskują mieszanki tworzone z owoców tropikalnych. Bez problemu znajdziemy już syropy przygotowywane z marakui, melona, kiwi, a nawet kokosa! Ich smak jest obłędny, a dzięki wykorzystaniu wyłącznie naturalnych składników, w trakcie produkcji zachowują one wszelkie walory tychże owoców.
Miłośnicy słodyczy z pewnością docenią syropy smakowe z dodatkiem kawy, czekolady czy orzechów. To propozycja, która bardzo dobrze komponuje się z deserami oraz napojami na bazie mleka. W podobnym charakterze tworzone są syropy o smaku karmelowym czy waniliowym. Ich słodycz może być ciekawą alternatywą dla cukru lub miodu, który dodatkowo wzbogaci smak kawy, herbaty czy deseru.
4. Syropy ziołowe i kwiatowe
Odrębną kategorię stanowią syropy ziołowe i kwiatowe, które charakteryzują się bardzo unikalną gamą smaków i aromatów. Wśród licznych propozycji warto wyróżnić syrop z płatków róży, syrop lawendowy, miętowy, z rokitnika, czy też syrop z kwiatów czarnego bzu.
5. Syropy z mieszanką przypraw
Wśród wielu propozycji na odrębną uwagę zasługują syropy przygotowywane ze specjalnych mieszanek przypraw (np. korzennych). Taką kompozycję zawiera choćby nasz kultowy syrop zimowy, w którym cukier i miód połączyliśmy z imbirem, cynamonem, goździkami i sokiem z cytryny. Brzmi pysznie? I tak też smakuje!
Do czego można wykorzystać syropy smakowe?
Szeroki wybór syropów smakowych w Green Touch bezpośrednio wpływa na różnorodne możliwości, co do zastosowania tychże produktów. Zacznijmy jednak od początku.
Kawy, herbaty, koktajle, drinki i napoje
Syropy smakowe przede wszystkim kojarzą się z możliwością tworzenia naprawdę ciekawych i wyjątkowych kompozycji do picia. Bardzo chętnie sięgamy po kawy mleczne z odrobiną karmelowego, różanego czy czekoladowego syropu. Równie chętnie dodajemy ten słodki przysmak do wszelkiego rodzaju drinków czy napojów – choć w tym wypadku o wiele lepiej sprawdzą się owocowe propozycje. W podobny sposób można wykorzystać syropy smakowe, dodając je jedynie do wody i tworząc w ten sposób orzeźwiające lemoniady.
A coś na rozgrzewkę? Jak najbardziej! Ulubione syropy smakowe znajdą też zastosowanie w gorącej herbacie! Korzenna mieszanka, sok z malin, wiśni, imbiru czy żurawiny to przecież najlepsze smaki, które kojarzymy przede wszystkim z jesienno-zimową aurą!
Desery, desery i jeszcze raz desery
Drugą popularną propozycją, w której przygotowaniu sprawdzą się syropy smakowe, są wszelkiej maści desery. Od lodów, poprzez kremy do ciast, aż po smakowite ciasteczka! Możliwości naprawdę są nieograniczone – zarówno jeżeli chodzi o smaki, jak i kulinarne kompozycje.
Śniadania, obiady i kolacje
Syropy smakowe w ulubionym wydaniu można też swobodnie dodawać do dań i potraw w ciągu całego dnia. Na śniadanie podbiją one smaki owsianki czy jaglanki. W południe dopełnią smaku sałatki czy posłużą jako dodatek do marynaty mięsnej. A wieczorem? Nadadzą zupełnie nowego wymiaru gofrom czy naleśnikom! Syrop smakowy to produkt, który zdecydowanie warto mieć zawsze pod ręką.
Skoro już wiesz, do czego możesz wykorzystać syrop smakowy, czas przystąpić do kuchennych eksperymentów! Pamiętaj jednak, aby wybierać wyłącznie naturalne produkty, które są wolne od barwników i konserwantów. Dzięki temu jak najlepiej odzwierciedlają one autentyczne smaki owoców, słodyczy, kwiatów czy ziół. Najlepsze produkty czekają w sklepie internetowym Green Touch!Początek formularza