Picie kawy to codzienny rytuał bardzo wielu z nas. Nic dziwnego, że w tej wyjątkowej chwili relaksu chcemy delektować się naparem najwyższej jakości, wyróżniającym się doskonałym aromatem i jeszcze lepszym smakiem. To, co trafia do naszego kubka, bardzo często testowane jest nie tylko przez degustatorów, ale też plantatorów czy importerów. Jedną z technik przez nich stosowanych jest cupping, czyli kubkowanie. Sprawdźmy, na czym to polega!
Czym jest cupping kawy i skąd się wziął?
Mianem cuppingu, czyli tak zwanego „kubkowania”, określa się jedną z metod degustacji kawy. To bardzo popularna praktyka, która stanowi swego rodzaju połączenie nauki z artyzmem. Dlaczego? Przez wielu degustatorów cupping uznawany jest bowiem za ceremonię, która pozwala odkryć bogactwo smaków i aromatów, jakie oferują różnorodne odmiany kawy, w zależności od pochodzenia, różnic w uprawie czy metody palenia ziaren.
Sam cupping kawy ma bardzo długą historię, która sięga aż początków kultury kawowej. Pierwotnie technika ta była stosowana przede wszystkim przez plantatorów, importerów oraz eksporterów, którzy chcieli poznać smaki ziaren kawy z różnych stron świata, a tym samym zrozumieć ich złożony charakter. Z biegiem czasu cupping stał się nieodzownym elementem całego proces selekcji, oceny jakości oraz tworzenia coraz to nowszych mieszanek kaw.
Jak przebiega proces cuppingu?
W dużym skrócie cupping kawy to proces oceny ziaren na podstawie ich cech sensorycznych, takich jak:
- smak,
- aromat,
- kwasowość,
- ciało,
- posmak,
- harmonia.
To proces, który wymaga niezwykłej uwagi, precyzji i wrażliwości na choćby niewielkie niuanse smakowe i aromatyczne. Cupping zazwyczaj rozpoczyna się od wyboru próbek ziaren kawowych, które następnie poddawane są procesowi palenia, co umożliwia wydobycie z nich pełnego potencjału smakowego i aromatycznego. W kolejnym kroku ziarna są mielone na odpowiednią grubość, aby możliwa była właściwa ekstrakcja.
Sam cupping polega na przygotowaniu kilku próbek kawy w identycznych warunkach, dzięki czemu możliwa jest ich obiektywna ocena. Przeważnie ziarna zaparza się w specjalnych kubkach za pomocą wrzącej wody, a następnie pozostawia na określony czas. Po jego upływie usuwa się osad z powierzchni naparu i przystępuje do degustacji.
Za ocenę smaku i aromatu odpowiadają „cupperzy”, którzy po całym procesie zbierają się, aby omówić indywidualne wrażenia i doznania smakowe, a następnie ocenić każdą kawę. To właśnie ten etap jest najbardziej istotny, bowiem decyduje on o jakości i ewentualnej przydatności do spożycia danej partii kawy.
Jakie znaczenie w świecie kawy ma cupping?
Cupping bardzo szybko stał się kluczowym narzędziem w świecie kawoszy. To dlatego, że dzięki niemu plantatorzy mogą udoskonalać swoje uprawy, a palarnie kawy dokładnie selekcjonować ziarna do dalszego przetwarzania. Konsumenci zaś zyskują pewność, że zakupiona przez nich kawa jest najwyższej jakości.
Cupping kawy to jednak nie tylko narzędzie do jej oceny. To także ciekawy sposób na zgłębianie tego jakże fascynującego i złożonego naparu. Pozwala on odkryć różnice między poszczególnymi odmianami ziaren, jak i rozwinąć zmysł smaku.
Jeżeli i Ty chcesz poczuć się niczym prawdziwy cupper, koniecznie rozpocznij degustację ulubionej kawy we własnym domu!