Relaks przy kubku ulubionej herbaty wcale nie powinien kończyć się wraz z pożegnaniem zimy i długich, chłodnych wieczorów. Wprost przeciwnie! W okresie wiosennym swobodnie można kontynuować tę tradycję – z tym jednak wyjątkiem, że korzenne smaki warto zastąpić mieszankami pełnymi kwiatów i owoców. Zobaczcie, po jakie herbaty najlepiej sięgać wiosną!
Oficjalnie rozpoczęła się wiosna. Dla wielu osób jest to dobry moment na uzupełnienie herbacianych zapasów w domu. Korzenne, rozgrzewające mieszanki chowamy głęboko do szuflady! Od teraz ich miejsce zajmą herbaty wypełnione nutami orzeźwiających kwiatów i soczystych owoców. Po co warto sięgać? Poznajcie nasze sugestie!
-
Kwiatowe smaki
Wiosna to czas kwitnących kwiatów – nie tylko na łąkach! Za pomocą ich wyjątkowych pąków i listków można bowiem urozmaicić niejedną herbatkę. Dzięki temu zyska ona wyrazistego, orzeźwiającego charakteru. W tym okresie szczególnie polecamy herbaty z dodatkiem płatków róż, jaśminu, słonecznika, nagietka czy bławatka.
-
Owoce sezonowe
Wiosną powoli wchodzimy w letnie klimaty, a to może oznaczać tylko jedno: już niebawem będziemy mogli rozkoszować się smakiem soczystych sezonowych owoców, takich jak truskawki, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie czy jagody. Dzięki różnorodnym mieszankom herbat z owocami nie trzeba czekać, aż pojawią się one na krzewach!
-
Cytrusowe smaki
Gdy pogoda coraz bardziej nas rozpieszcza, zaczynamy poszukiwania czegoś orzeźwiającego. Dokładnie taką rolę odgrywają cytrusy, które w połączeniu z liśćmi herbaty, nadają naparowi tak bardzo pożądanej świeżości. A jeżeli całość urozmaicimy odrobiną mięty, zyskamy przepis na wyjątkowy pyszny wiosenny napój!
-
Zielona herbata z dodatkami
Wiosna w dużej mierze kojarzy się z zielenią. Także i w kwestii herbat nie jest inaczej. W tej ciepłej porze roku najlepiej sprawdzają się różne gatunki zielonej herbaty liściastej, która charakteryzuje się świeżym, delikatnie trawiastym posmakiem. Co tu dużo mówić – wiosna w czystej postaci!
Jakie smaki herbat Green Touch wybierać na wiosnę?
Skoro już wiemy, w jakich kategoriach smakowych warto obracać się, podczas wyboru herbat liściastych na wiosnę, najwyższy czas przejść do konkretnych propozycji! Oto 10 wyjątkowych mieszanek Green Touch, którymi nasi klienci najchętniej delektują się w czasie wiosny!
-
„9 skarbów Chin”, czyli mieszanka białej i zielonej herbaty liściastej
„9 skarbów Chin” to wyjątkowo wiosenna kompozycja dla wszystkich miłośników złożonych smaków. Bazę herbaty stanowi aż 6 różnych gatunków: herbata zielona Sencha, herbata zielona Gunpowder Temple of Heaven, herbata biała Pai Mu Tan, herbata zielona Chun Mee, herbata biała Fujian White oraz herbata Oolong. Wśród dodatków znajdują się truskawka i nagietek oraz subtelny dodatek egzotycznego ananasa.
-
„Dzień dobry”, czyli zielona herbata z kwiatami i owocami
Wbrew pozorom herbata „Dzień dobry” równie dobrze smakuje wieczorem! Postawę mieszanki stanowi zielona herbata Gunpowder, którą połączyliśmy z dodatkiem skórki cytrynowej, owoców wiśni, kwiatu kocanki oraz płatków piwonii. Orzeźwiająco, aromatycznie i smacznie!
-
„Earl Grey Złocisty”, czyli czarna herbata Ceylon z płatkami kwiatów
Dla miłośników czarnych herbat przygotowaliśmy iście wiosenną mieszankę bazującą na intensywnym Ceylonie. Liście herbaty połączyliśmy z płatkami bławatka i róży oraz z dodatkiem dzikiego szafranu. To niezwykle aromatyczna propozycja, która zasmakuje niejednemu miłośnikowi wiosennych naparów!
-
„Japan Sencha Fukujyu”, czyli zielona herbata Sencha
Oto coś dla wielbicieli klasyki i minimalizmu – zielona herbata Sencha prosto z Japonii! To niezwykle delikatny, świeży gatunek, który nie tylko stanowi ciekawą bazę pod inne mieszanki, ale też wybornie smakuje spożywany samodzielnie.
-
„Lawendowa cytryna”, czyli herbata czarna z płatkami kwiatów i owocami
Wśród smaków wiosny nie mogło zabraknąć aksamitnej lawendy i orzeźwiającej cytryny. Kiedy oba te składniki połączyliśmy z czarną herbatą liściastą Wietnam OP, uzyskaliśmy niezwykle oryginalną mieszankę „Lawendowa cytryna”, która zachwyci niejedno podniebienie.
-
„Leśny raj”, czyli mieszanka czarnych herbat z owocami
Spragnieni owocowych smaków chętnie sięgają po „Leśny raj”, czyli mieszankę czarnych herbat Assam Dekorai i Ceylon High Grown OP ze słodkimi kawałkami jeżyn, jagód i truskawek. Całość kompozycji urozmaica dodatek liści limonki oraz płatków bławatka.
-
„Polski krzew”, czyli herbata owocowa z hibiskusem
„Polski krzew” to owocowa mieszanka, która bazuje na hibiskusie. Charakteryzuje się on orzeźwiającym, lekko kwaskowatym posmakiem, dlatego idealnie komponuje się z takimi owocami jak aronia, porzeczka i malina. Do herbatki dodaliśmy także wiosenny akcent w postaci czarnego bzu.
-
„Różowa dama”, czyli zielona herbata z hibiskusem i różą
Osoby uwielbiające herbaty o wyrazistym kwiatowym aromacie, chętnie sięgną po mieszankę zielonej herbaty Sencha z hibiskusem i płatkami róży. To niezwykle harmonijna kompozycja, która w każdym łyku przemyca odrobinę wiosny!
-
„Sencha jaśminowa”, czyli zielona herbata z jaśminem
Kwiat jaśminu zdecydowanie kojarzy się z wiosenną porą. Dlatego wszystkim miłośnikom delikatnych smaków polecamy niezawodną zieloną herbatę Sencha z subtelnym dodatkiem jaśminu. Idealna herbata na wieczór, która wprost koi swoim wyjątkowym aromatem!
-
„Rooibos limetka”, czyli herbata rooibos z cytrusami
„Rooibos limetka” to niezwykle proste, a zarazem oryginalne połączenie herbaty Rooibos z trawą cytrynową i skórką z limetki. To orzeźwiająca propozycja, która równie dobrze smakuje na zimno!
Wiosna to pora roku, która pozwala nam cieszyć się wieloma fantastycznymi smakami – także jeżeli chodzi o herbaty liściaste. Dlatego najwyższy czas uzupełnić zapasy, aby w najbliższym czasie móc delektować się tym, co najlepsze!