Ludzi możemy podzielić na dwie grupy: miłośników kawy i fanów herbaty. Obie wierzą, że dokonali jedynego słusznego wyboru. Podstawową różnicą pomiędzy tymi dwoma najbardziej kultowymi na świecie napojami jest pochodzenie. Właściwości aromatycznych liści z krzewu Camellia Sinensis odkryto w Chinach w 2740 roku p.n.e., natomiast owoce kawowca znane są w Etiopii już od ponad 2000 lat. Pomijając kwestię odmiany roślin, produkcja kawy zwykle sprowadza się do zbiorów, ewentualnego usunięcia miąższu owocu oraz wypalania ziaren. W przypadku herbaty manipulacja profilem sensorycznym odbywa się na wiele sposobów. Liście mogą być poddane suszeniu, leżakowaniu lub prażeniu, co ma decydujący wpływ na ostateczny smak naparu.
Kawa i herbata - porównaniu składu
- Węglowodany - stanowią około 40% suchej masy kawy, podczas gry w herbacie cukrów prostych i złożonych jest znacznie mniej, bo 15-20%.
- Aminokwasy i tłuszcze - tylko w herbacie znajduje się L-teanina, aminokwas wprowadzający w stan relaksu, działający uspokajająco. Gotowy susz zawiera nawet 25% tych cennych związków. W przypadku tłuszczów obserwujemy odwrotną tendencję - stanowią ok. 18% masy kawy, podczas gdy w herbacie występują w śladowych ilościach.
- Związki fenolowe - to one pełnią główną rolę w kompozycjach herbacianych. Do najważniejszych z nich zaliczają się flawonoidy oraz taniny o właściwościach antyoksydacyjnych. W kawie znajduje się natomiast kwas chlorogenowy.
Dlaczego kawę i herbatę możemy określić mianem napojów młodości? Świadczy o tym nie tylko bujna broda stereotypowego baristy, ale przede wszystkich zestaw cennych witamin i minerałów. Zawierają m.in. potas, mangan, selen itp. Występują w wielu niepowtarzalnych odmianach, rozpieszczając kubki smakowe najbardziej wymagających degustatorów.
Warto również pamiętać, że kofeinę znajdziemy nie tylko w kawie. Herbata, choć w mniejszym stopniu, również zawiera te pobudzające alkaloidy. Ich ilość zależy jednak od warunków uprawy krzewów, a także sposobu obróbki i parzenia. Na zdrowie!