Green Touch
blank
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj i przeglądaj...
Kategorie

Konfitury owocowe na jesień

blankblog GreenTouch

Co powiesz na porcję owoców zamkniętą w wygodnym słoiczku? Gdy jesień szaleje za oknem, poranki stają się chłodniejsze, a wieczory coraz krótsze, jeszcze bardziej poszukujemy smaków, które osłodzą codzienność. Nasze konfitury chętnie zmierzą się z tym zadaniem! Które z nich szczególnie polecamy na jesień, jakie korzyści przynoszą dla zdrowia oraz jak można wykorzystać je w kuchni? O tym w poniższym artykule!

Jesień to czas pod wieloma względami wymagający. Chłodniejsze dni oraz zmienne warunki pogodowe są szczególnie trudne dla naszego organizmu. Aby dostarczyć mu odpowiednią dawkę zdrowia, warto sięgać po produkty pełne naturalnej słodyczy, witamin i aromatów – czyli po owocowe konfitury, które zawierają to, co najlepsze z owoców.

Dlaczego konfitury są dobre na jesień?

Konfitury owocowe stanowią naturalne źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, a więc wspierają zdrowie organizmu na wielu poziomach. Dlaczego w okresie jesiennym szczególnie warto włączyć je do codziennej diety?

  • Wzmocnienie odporności

Nie jest niczym zaskakującym, że owoce to prawdziwa bomba witaminowa! Dlatego konfitury z owoców tak dobrze wspierają nasz układ odpornościowy, chroniąc nas przed infekcjami i przeziębieniami. W okresie wzmożonej zachorowalności, jaka przypada właśnie na jesień, niezwykle ważne jest, aby wspomagać organizm, jak tylko się da.

  • Zwiększenie energii

Naturalne cukry zawarte w owocach dostarczają naszemu organizmowi szybko przyswajalnej energii. W okresie jesiennym jest to szczególnie ważne, bowiem właśnie wtedy czujemy się bardziej osłabieni, zmęczeni i ospali.

  • Bogactwo błonnika

Owoce stanowią bogate źródło błonnika, który nie tylko wspiera trawienie, ale też pomaga na dłużej utrzymać uczucie sytości.

Owocowe konfitury, czyli zdrowie w słoiczku

Choć konfitury kojarzą się głównie z deserami, warto pamiętać, że oferują one znacznie więcej niż słodki smak. W zależności od rodzaju owoców konfitury mogą być bogate w witaminę C, witaminę A, potas, magnez i inne mikroelementy. Owoce takie jak maliny, jeżyny czy borówki zawierają antyoksydanty, które pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i wspierają zdrowie skóry. Konfitury z owoców o wysokiej zawartości błonnika, takich jak śliwki czy jabłka, wspierają pracę układu pokarmowego, co jest ważne w okresie jesiennego spowolnienia metabolizmu.  

Nasze konfitury to doskonały sposób na to, by wrócić myślami do letnich smaków. Ale to nie wszystko! W ofercie mamy bowiem również typowo jesienne smaki, idealne na ten chłodny sezon. Chcecie poznać je bliżej?

Konfitury owocowe Green Touch – poznaj jesienne smaki

  1. Konfitura z dyni

Dynia to kwintesencja jesieni, a konfitura z niej to prawdziwy hit sezonu! Delikatna, lekko słodka i idealnie kremowa – doskonała jako dodatek do grzanek, gofrów czy wypieków. Dynia jest bogata w witaminę A, co wspomaga zdrowie oczu i skóry, a jej delikatny smak idealnie łączy się z jesiennymi przyprawami, takimi jak cynamon czy imbir.

  1. Konfitura cytrynowa korzenna (z cynamonem i kardamonem)

Cytrynowa świeżość w połączeniu z rozgrzewającym aromatem cynamonu i kardamonu to idealna propozycja na jesienne poranki. Ta konfitura to prawdziwe wsparcie dla zdrowia i odporności. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do herbaty czy pieczywa oraz jako rozgrzewający akcent domowych wypieków.

  1. Konfitura pomarańczowa

Soczysta i orzeźwiająca konfitura pomarańczowa to świetny sposób na to, by zatrzymać smak lata w słoiku. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do porannej owsianki, herbaty, a nawet jako glazura do mięs. Pomarańcze są bogate w witaminę C, dzięki czemu naturalnie wspierają odporność organizmu.

  1. Konfitura z pigwowca

Konfitura z pigwowca to idealny wybór na chłodniejsze dni. Pigwowiec jest naturalnym źródłem witaminy C, a jego wyrazista kwaskowatość doskonale komponuje się z deserami, serami i daniami mięsnymi. To dobra propozycja dla tych, którzy lubią nietypowe smaki i poszukują owocowych inspiracji na jesień.

  1. Konfitura z żurawiny

Kwintesencja jesieni w jednym słoiku! Żurawina to owoc, który idealnie łączy kwaskowość i naturalną słodycz, co sprawia, że konfitura z żurawiny świetnie sprawdza się zarówno w deserach, jak i jako dodatek do mięs czy serów. Bogata w przeciwutleniacze i witaminę C, nie tylko doda smaku, ale również wzmocni odporność.

  1. Powidła śliwkowe

Tradycyjne, gęste powidła śliwkowe to esencja polskiej jesieni. Głęboki, słodki smak śliwek doskonale sprawdzi się na ciepłych tostach, w rogalikach, a nawet jako nadzienie do ciast. Śliwki są bogate w błonnik, co wspomaga trawienie i dba o układ pokarmowy, a ich intensywny smak rozgrzeje w chłodniejsze dni.

  1. Konfitura malinowa

Klasyczna konfitura malinowa kusi naturalną słodyczą i delikatną kwasowością. Idealna do smarowania pieczywa, nadziewania naleśników czy jako owocowy akcent w jogurtach. Maliny to bogactwo witaminy C i przeciwutleniaczy – czyli smakowity sposób na wzmocnienie odporności w okresie jesiennym.

  1. Konfitura pomidorowa

Niecodzienna i zaskakująca konfitura pomidorowa to idealne połączenie słodyczy z lekką nutą wytrawności. Świetna jako dodatek do serów, mięs, a nawet kanapek – zaskoczy Twoich gości i wprowadzi do kuchni odrobinę oryginalności. Pomidory są bogate w likopen, który wspomaga zdrowie serca, a także jest silnym antyoksydantem.

[product id="22605915, 22605322, 22604839, 22605316, 22605941, 22605319, 22604360, 22604843, 22605332, 22604788, 22605323, 22605315, 22605318, 22605472" slider="true"]

Jesienne pomysły z wykorzystaniem konfitury

kilka inspirujących pomysłów na to, jak wykorzystać konfitury owocowe w kuchni:

  • Owsianka z konfiturą śliwkową

Przygotuj klasyczną owsiankę, dodaj do niej konfiturę ze śliwek i posyp wszystko cynamonem. Możesz dorzucić także orzechy lub jogurt naturalny.

  • Kurczak pieczony z konfiturą pomarańczową

Wymieszaj konfiturę z pomarańczy z oliwą, ziołami i czosnkiem i zamarynuj w niej mięso. Następnie upiecz je według własnych preferencji. Koniecznie podawaj danie z sałatką i dodatkami!

  • Deska serów z konfiturą pomidorową

Przygotuj deskę ulubionych serów i zaserwuj je z konfiturą z pomidorów. Gwarantujemy, że ten oryginalny dodatek zaskoczy Twoich gości, a jednocześnie idealnie wkomponuje się w smak dojrzewających serów.

Jesień to idealny czas, aby cieszyć się bogactwem smaków i aromatów, jakie oferują konfitury owocowe. Pełne witamin, minerałów i naturalnej słodyczy, doskonale wspierają naszą odporność, dodają energii i pozwalają wprowadzić do kuchni nutę ciepła. Jeżeli tak jak i my lubicie zanurzyć łyżeczkę w czymś naturalnie słodkim, koniecznie sprawdźcie szeroką ofertę konfitur owocowych od Green Touch!

blank Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium