Infolinia 52 307 07 09
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Gorąca czekolada – tradycja, sposób podania i garstka ciekawostek

0
Gorąca czekolada – tradycja, sposób podania i garstka ciekawostek

Słodycz, ciepło i przyjemność – te trzy określenia mówią właściwie wszystko na temat gorącej czekolady! Nie bez powodu jest ona uznawana za jeden z najlepszych napojów na poprawę nastroju, szczególnie w okresie zimowym. Wspaniały smak to jednak nie wszystko, bowiem jak się okazuje, gorąca czekolada ma też fantastyczną historię. Sprawdźmy, co warto wiedzieć na jej temat!

Słodka, gorzka, biała, mleczna. Z dodatkami i bez. Tabliczka czekolady to najlepsze narzędzie na poprawę humoru. Co jednak gdyby zamienić kostki czekolady na płynną postać? Bardzo często w ten właśnie sposób powstaje kubek aromatycznej gorącej czekolady! Najważniejsze, aby była ona gęsta i dobra jakościowo. To zdecydowanie najlepszy pomysł na rozgrzewający napój na wieczór – szczególnie w okresie świątecznym! Od kiedy jednak ta tradycja gości w naszych domach?

Jak to się zaczęło? Czyli historia gorącej czekolady

Historia gorącej czekolady sięga daleko wstecz – według podań spożywali ją już sami Majowie, Aztekowie czy Inkowie. Napój z rozpuszczonej czekolady towarzyszył im podczas licznych ceremonii religijnych. Co więcej, wierzyli oni, że czekolada jest jednym z darów od bogów i posiada magiczne właściwości. Czyż nie jest tak do dziś? 😊 Wróćmy jednak do tego, jak gorąca czekolada trafiła do naszych domów.

Jej dostępność zawdzięczamy Hernánowi Cortésowi, który w trakcie XVI-wiecznych hiszpańskich podbojów w Ameryce Łacińskiej odkrył i zapoczątkował ekspansję tego napoju na teren Europy. Jak każda nowość, tak i gorąca czekolada początkowo była dostępna wyłącznie dla elit. Z czasem jednak zyskała ona na popularności w całym społeczeństwie. Na tym jednak nie kończy się jej historia!

Jeszcze w XVII wieku gorąca czekolada uznawana była za napój leczniczy o licznych właściwościach prozdrowotnych. Prawdopodobnie wynikało to z faktu, że jest ona bogata w substancje, które pozytywnie wpływają na nasz organizm (m.in. żelazo, magnez, niacyna czy flawonoidy). Co więcej, zawiera ona składniki, które podnoszą poziom serotoniny, odpowiedzialnej za poprawę nastroju. Z czasem jednak do gorącej czekolady zaczęto dodawać cukier, dzięki czemu stała się ona słodsza i popularniejsza, ale jednocześnie mniej zdrowa.

Tradycje związane z gorącą czekoladą

Spożywanie gorącej czekolady w umiarkowanych ilościach w dalszym ciągu jednak ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Z tego powodu wokół tego napoju narosło wiele tradycji charakterystycznych dla danych narodowości. Na przykład w Hiszpanii popularne jest spożywanie gorącej czekolady (chocolatada) jako dodatku do smażonych churros.

Z Wielkiej Brytanii z kolei zaczerpnęliśmy tradycję picia gorącej czekolady udekorowanej dużą ilością bitej śmietany oraz pianek marshmallow. W krajach skandynawskich zaś w okresie świątecznym spożywa się tradycyjne babeczki z gorącą czekoladą, czyli tak zwane juleboller.

Gorąca czekolada – dodatki i sposób podania mają znaczenie!

Tak naprawdę gorącą czekoladę można podawać na różne sposoby, a dodatki zależą nie tylko od preferencji, ale i wyobraźni smakosza! Sam napój można przygotować na kilka sposobów – poprzez rozpuszczenie tabliczki czekolady (i ewentualnie dodanie do niej mleka) lub z gotowych mieszanek, które znajdziecie w sklepie internetowym Green Touch. Najważniejsze jest jednak to, aby zawsze korzystać wyłącznie z najwyższej jakości czekolady. Dzięki temu uda się w pełni odkryć i docenić smak tego pysznego napoju.

 

[product id="22604755, 22604871, 22604872, 22604641"]

 

A co, jeżeli chodzi o dodatki do gorącej czekolady? Do tych najpopularniejszych warto zaliczyć:

  • przyprawy korzenne (cynamon, goździki, kardamon, anyż),
  • imbir,
  • gałkę muszkatołową,
  • chili,
  • syropy smakowe (w tym popularny w Stanach Zjednoczonych syrop klonowy),
  • bitą śmietanę,
  • pianki marshmallow,
  • wiórki czekolady lub kokosa,
  • kawałki orzechów,
  • kawę.

Kilka ciekawostek na temat gorącej czekolady

Na zakończenie przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawostek o gorącej czekoladzie. Pozostając w tematyce dodatków, warto zauważyć, że kompozycje różnią się w zależności od kraju podania. Tak więc choćby w Turcji bardzo popularne jest picie gorącej czekolady z dodatkiem… soli! Meksykanie z kolei chętnie spożywają ją z odrobiną rozgrzewającego cynamonu.

Gorąca czekolada to nie tylko napój rozgrzewający w zimowe dni, ale również kawałek kultury, który chętnie jest wykorzystywany jako motyw w filmach, książkach czy piosenkach. A według legendy, trzy filiżanki gorącej czekolady dziennie są niczym recepta na długowieczność – nie będziemy z tym dyskutować! 😊 Gorąca czekolada to tradycja, która spotkała się z bardzo ciepłym odbiorem na całym świecie. Jest na tyle popularna, że doczekała się nawet swojego niewielkiego święta! 31 stycznia obchodzimy bowiem Światowy Dzień Gorącej Czekolady.

To już niedługo! 😉 Dlatego już teraz warto szykować się na celebrację tego słodkiego dnia!

[product search="czekolada" slider="true" onlyAvailable="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium