Słodycz, ciepło i przyjemność – te trzy określenia mówią właściwie wszystko na temat gorącej czekolady! Nie bez powodu jest ona uznawana za jeden z najlepszych napojów na poprawę nastroju, szczególnie w okresie zimowym. Wspaniały smak to jednak nie wszystko, bowiem jak się okazuje, gorąca czekolada ma też fantastyczną historię. Sprawdźmy, co warto wiedzieć na jej temat!
Słodka, gorzka, biała, mleczna. Z dodatkami i bez. Tabliczka czekolady to najlepsze narzędzie na poprawę humoru. Co jednak gdyby zamienić kostki czekolady na płynną postać? Bardzo często w ten właśnie sposób powstaje kubek aromatycznej gorącej czekolady! Najważniejsze, aby była ona gęsta i dobra jakościowo. To zdecydowanie najlepszy pomysł na rozgrzewający napój na wieczór – szczególnie w okresie świątecznym! Od kiedy jednak ta tradycja gości w naszych domach?
Jak to się zaczęło? Czyli historia gorącej czekolady
Historia gorącej czekolady sięga daleko wstecz – według podań spożywali ją już sami Majowie, Aztekowie czy Inkowie. Napój z rozpuszczonej czekolady towarzyszył im podczas licznych ceremonii religijnych. Co więcej, wierzyli oni, że czekolada jest jednym z darów od bogów i posiada magiczne właściwości. Czyż nie jest tak do dziś? 😊 Wróćmy jednak do tego, jak gorąca czekolada trafiła do naszych domów.
Jej dostępność zawdzięczamy Hernánowi Cortésowi, który w trakcie XVI-wiecznych hiszpańskich podbojów w Ameryce Łacińskiej odkrył i zapoczątkował ekspansję tego napoju na teren Europy. Jak każda nowość, tak i gorąca czekolada początkowo była dostępna wyłącznie dla elit. Z czasem jednak zyskała ona na popularności w całym społeczeństwie. Na tym jednak nie kończy się jej historia!
Jeszcze w XVII wieku gorąca czekolada uznawana była za napój leczniczy o licznych właściwościach prozdrowotnych. Prawdopodobnie wynikało to z faktu, że jest ona bogata w substancje, które pozytywnie wpływają na nasz organizm (m.in. żelazo, magnez, niacyna czy flawonoidy). Co więcej, zawiera ona składniki, które podnoszą poziom serotoniny, odpowiedzialnej za poprawę nastroju. Z czasem jednak do gorącej czekolady zaczęto dodawać cukier, dzięki czemu stała się ona słodsza i popularniejsza, ale jednocześnie mniej zdrowa.
Tradycje związane z gorącą czekoladą
Spożywanie gorącej czekolady w umiarkowanych ilościach w dalszym ciągu jednak ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Z tego powodu wokół tego napoju narosło wiele tradycji charakterystycznych dla danych narodowości. Na przykład w Hiszpanii popularne jest spożywanie gorącej czekolady (chocolatada) jako dodatku do smażonych churros.
Z Wielkiej Brytanii z kolei zaczerpnęliśmy tradycję picia gorącej czekolady udekorowanej dużą ilością bitej śmietany oraz pianek marshmallow. W krajach skandynawskich zaś w okresie świątecznym spożywa się tradycyjne babeczki z gorącą czekoladą, czyli tak zwane juleboller.
Gorąca czekolada – dodatki i sposób podania mają znaczenie!
Tak naprawdę gorącą czekoladę można podawać na różne sposoby, a dodatki zależą nie tylko od preferencji, ale i wyobraźni smakosza! Sam napój można przygotować na kilka sposobów – poprzez rozpuszczenie tabliczki czekolady (i ewentualnie dodanie do niej mleka) lub z gotowych mieszanek, które znajdziecie w sklepie internetowym Green Touch. Najważniejsze jest jednak to, aby zawsze korzystać wyłącznie z najwyższej jakości czekolady. Dzięki temu uda się w pełni odkryć i docenić smak tego pysznego napoju.
[product id="22604755, 22604871, 22604872, 22604641"]
A co, jeżeli chodzi o dodatki do gorącej czekolady? Do tych najpopularniejszych warto zaliczyć:
- przyprawy korzenne (cynamon, goździki, kardamon, anyż),
- imbir,
- gałkę muszkatołową,
- chili,
- syropy smakowe (w tym popularny w Stanach Zjednoczonych syrop klonowy),
- bitą śmietanę,
- pianki marshmallow,
- wiórki czekolady lub kokosa,
- kawałki orzechów,
- kawę.
Kilka ciekawostek na temat gorącej czekolady
Na zakończenie przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawostek o gorącej czekoladzie. Pozostając w tematyce dodatków, warto zauważyć, że kompozycje różnią się w zależności od kraju podania. Tak więc choćby w Turcji bardzo popularne jest picie gorącej czekolady z dodatkiem… soli! Meksykanie z kolei chętnie spożywają ją z odrobiną rozgrzewającego cynamonu.
Gorąca czekolada to nie tylko napój rozgrzewający w zimowe dni, ale również kawałek kultury, który chętnie jest wykorzystywany jako motyw w filmach, książkach czy piosenkach. A według legendy, trzy filiżanki gorącej czekolady dziennie są niczym recepta na długowieczność – nie będziemy z tym dyskutować! 😊 Gorąca czekolada to tradycja, która spotkała się z bardzo ciepłym odbiorem na całym świecie. Jest na tyle popularna, że doczekała się nawet swojego niewielkiego święta! 31 stycznia obchodzimy bowiem Światowy Dzień Gorącej Czekolady.
To już niedługo! 😉 Dlatego już teraz warto szykować się na celebrację tego słodkiego dnia!