Kwiaty cieszą oko i pięknie pachną, a jeżeli zostaną wysuszone, zyskają drugie życie. Dotyczy to także gatunków, które można jeść. Mimo że mają formę suszu to nadal zjawiskowo się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Możliwości ich wykorzystania są ogromne - użyjesz ich nie tylko do zaparzenia aromatycznej herbaty. Przygotowaliśmy kilka pomysłów na to, co możesz zrobić z suszonymi, jadalnymi kwiatami!
Stwórz własny, jedyny w swoim rodzaju napar
Suszone kwiaty, ich płatki mają intensywny zapach i smak. Dlatego jeżeli zaparzysz je w tradycyjny sposób - czyli zalejesz je wrzątkiem i odczekasz kilkanaście minut - przygotujesz aromatyczny napar. Możesz także iść o krok dalej i połączyć je z ulubioną zieloną, czarną czy białą herbatą. Także same kwiaty możesz dowolnie mieszać ze sobą i komponować unikalne mieszanki.
Herbaty z suszonych płatków wyśmienicie smakują z dodatkiem miodu i konfitury, a będą prezentować się jeszcze lepiej, jeśli dodasz do nich kandyzowane owoce. Pamiętaj też, że możesz wyeksponować walory wizualne takiej herbaty - nie pozwól, aby była ukryta w porcelanowym imbryku. Do jej zaparzenia wykorzystaj przezroczysty dzbanek, a napar stanie się atrakcją oraz ozdobą stołu.
Suszone kwiaty w kuchni
Jeśli lubisz jeść zdrowo i smacznie, odstaw na półkę niezdrowe dodatki, posypki czy cukrowe dekoracje. O wiele lepszy efekt osiągniesz, jeśli zastąpisz je wysuszonymi, jadalnymi kwiatami. Możesz dodać je chociażby do szklanek czy dzbanka, a znajdujący się w nich napój zyska delikatny, kwiatowy posmak i nietuzinkowy wygląd. Zamroź je razem z wodą i stwórz wyjątkowe kostki lodu. Możesz schłodzić nimi lemoniadę, ale także trunki z procentami. Suszone kwiaty to cała paleta kolorów. Niebieskie bławatki, różowe piwonie, fioletowe malwy i żółte płatki słonecznika efektownie ozdobią niejeden deser. Dodaj je do koktajlu, sałatki, ciasta naleśnikowego, galaretki czy budyniu. Nadadzą one także niepowtarzalnego smaku masłu, pastom do pieczywa oraz sosom.
Domowe SPA i dekoracje wnętrz - dowiedz się, co mają z tym wspólnego suszone kwiaty!
Jeśli lubisz ofiarowywać ręcznie wykonane upominki, cenisz sobie ozdoby hand made, to nie pozwól, aby w twoim zestawie do prac kreatywnych zabrakło suszonych kwiatów. Jak możesz je wykorzystać?
- przy ich pomocy stworzysz nietuzinkowe świeczki - mogą ozdabiać je różnokolorowe płatki kwiatów
- możesz po nie sięgnąć, jeżeli chcesz zrobić własne mydło - takie mydlarskie dzieła sztuki są bardzo drogie, ale jeśli zaopatrzysz się w suszone kwiaty, możesz wyprodukować je niskim kosztem
- jeżeli umieścisz płatki suszonych roślin w cienkim, bawełnianym woreczku, to powstanie z niego saszetka zapachową do szafy.
Suszone kwiaty może wsypać do ciepłej kąpieli, a woda zyska subtelny aromat. Natomiast rozdrabniają na puder w moździerzu płatki nagietka i dodając do nich odrobinę olejku migdałowego, stworzysz maseczkę redukująca podrażnień i maść przyspieszają gojenie się ran. Życie kwiatów jest krótkie, ale można cieszyć się nimi tak wtedy, gdy zostaną wysuszone. Pozwalają stworzyć ciekawe kompozycje smakowe, wyjątkowe dekoracje oraz mogą być wykorzystane w zaciszu domowej łazienki.
[product id=22604897,22604900,22604902,22604904,22604906,22604907,22604908]
FAQ
Jakie możliwości wykorzystania mają suszone kwiaty?
Suszone kwiaty można wykorzystać na wiele sposobów, między innymi do zaparzenia aromatycznej herbaty, dodania do potraw jako zdrowy i smaczny dodatek, zamrożenia w wodzie jako nietypowe kostki lodu, ozdobienia świeczek, produkcji mydła oraz stworzenia saszetki zapachowej do szafy.
Jak można zaparzyć suszone kwiaty?
Suszone kwiaty można zaparzyć tradycyjnie, czyli zalać je wrzątkiem i odczekać kilkanaście minut. Można także połączyć je z ulubioną zieloną, czarną czy białą herbatą, a także dowolnie mieszać ze sobą i komponować unikalne mieszanki.
Jak można wykorzystać suszone kwiaty w kuchni?
Suszone kwiaty można dodać do szklanek czy dzbanka, a znajdujący się w nich napój zyska delikatny, kwiatowy posmak i nietuzinkowy wygląd. Można zamrozić je razem z wodą i stworzyć wyjątkowe kostki lodu, a także dodać je do koktajli, sałatek, ciast, galaretek czy budyniów. Nadają one także niepowtarzalnego smaku masłu, pastom do pieczywa oraz sosom.
Jak można wykorzystać suszone kwiaty do tworzenia ozdób i upominków?
Suszone kwiaty można wykorzystać do ozdabiania świeczek, produkcji mydła oraz stworzenia saszetki zapachowej do szafy. Można także użyć ich do dekoracji wnętrz, na przykład umieszczając w wazonie lub dodając do bukietów kwiatowych.