Infolinia 52 307 07 09
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Owoce liofilizowane – jak wykorzystywać je w kuchni?

0
Owoce liofilizowane – jak wykorzystywać je w kuchni?

Owoce, które mimo upływu czasu, zachowują swoje wyjątkowe właściwości – brzmi jak marzenie? A jednak jest to produkt dostępny na wyciągnięcie ręki! Oczywiście mowa tu o owocach liofilizowanych, które nie tylko są doskonałą przekąską, ale też w kilka chwil mogą odmienić każdy domowy posiłek. Zobaczcie sami, w jaki sposób można wykorzystać owoce liofilizowane w kuchni!

Owoce liofilizowane zdecydowanie należą do gamy produktów, które zasługują na szczególną uwagę. To dlatego, że mają one bardzo wszechstronne zastosowanie kulinarne, a ich niewielka ilość może odmienić śniadania, desery czy obiady. Ale o tym za chwilę! W pierwszej kolejności warto bowiem wyjaśnić, jak to w ogóle możliwe, że owoce liofilizowane nie tracą swoich cennych właściwości – mimo upływu czasu!

Czym są owoce liofilizowane?

Dzieje się tak dlatego, że owoce liofilizowane przechodzą proces liofilizacji, czyli suszenia poprzez mrożenie. Brzmi enigmatycznie? W dużym uproszczeniu chodzi o to, że świeże owoce są zamrażane w bardzo niskich temperaturach, a następnie poddawane procesowi wstępnego suszenia (sublimacja) oraz suszenia wtórnego (desorpcja), co ma na celu konserwację żywności, przy jednoczesnym zachowaniu wartości odżywczych, smaku czy koloru owoców.

Cały proces odbywa się bez konserwantów i sztucznych dodatków, dzięki czemu owoce liofilizowane to jedna z najzdrowszych przekąsek, która równie dobrze sprawdza się jako dodatek do wielu posiłków i napojów.

Zalety owoców liofilizowanych

Do zalet owoców liofilizowanych można zatem zaliczyć:

  • wysoką wartość odżywczą – proces liofilizacji nie pozbawia produktów większości witamin i minerałów,
  • łatwość przechowywania – owoce liofilizowane są niezwykle lekkie i nie wymagają specjalnych warunków przechowywania, dzięki czemu mogą służyć nam na dłużej,
  • uniwersalne zastosowanie – owoce liofilizowane to produkt, który znajdzie zastosowanie w każdej kuchni.

Do czego wykorzystać owoce liofilizowane?

Masz w domu owoce liofilizowane i nie wiesz, do czego je wykorzystać? A może zastanawiasz się nad wdrożeniem tego produktu do swojej codziennej diety? W obu przypadkach mamy dla Ciebie kilka inspiracji związanych z wykorzystywaniem owoców liofilizowanych w kuchni.

  1. Zdrowe przekąski

Pierwsza z nich dotyczy spożywania owoców liofilizowanych solo, czyli w formie zdrowej przekąski. Ze względu na pyszny smak i wygodną formę owoce te można traktować na równi z bakaliami czy orzechami. To zdrowa alternatywa dla słodyczy, która jest niskokaloryczna i bogata w błonnik. Co więcej, bardzo łatwo ją przechować, a tym samym mieć zawsze przy sobie!

  1. Śniadania

Owoce liofilizowane świetnie sprawdzają się podczas przygotowywania urozmaiconych śniadań. Mogą stanowić ciekawy dodatek do jogurtów, owsianek czy jaglanek. Sprawdzą się jako jeden ze składników do gofrów czy naleśników. Świetnie posłużą do przygotowania zdrowego smoothie. Owoce liofilizowane nie tylko wzbogacą smak przyrządzanego śniadania, ale też dostarczą spożywającemu je cennych wartości odżywczych.

  1. Dodatki do napojów

Oprócz smoothie z owoców liofilizowanych można przygotować także inne napoje. Już garść malin, wiśni czy jagód świetnie sprawdzi się w roli dodatku do herbaty, soku czy koktajlu. Ze względu na barwę i słodki smak liofilizaty bardzo częstą wykorzystuje się także do przygotowywania drinków. Każdemu napojowi nadadzą one owocowy posmak i elegancki wygląd.

  1. Desery i wypieki

Owoce liofilizowane to także doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju deserów i wypieków. Idealnie sprawdzą się jako składnik ciast, muffinek, babeczek czy ciastek. Świetnie ozdobią lody, musy, budynie lub galaretki. To dzięki nim można uzyskać w deserze naturalny owocowy smak bez sztucznych aromatów czy barwników.

  1. Dekoracja potraw

Kolejnym sposobem na wykorzystanie owoców liofilizowanych w kuchni jest dekoracja dań i potraw. Trzeba przyznać, że produkty te zawsze prezentują się doskonale, dlatego z powodzeniem nadadzą kulinarnym wynalazkom doskonałego i zachęcającego wyglądu. Liofilizaty zastąpią też świeże owoce w różnorodnych daniach i potrawach.

  1. Przetwory i sosy

Owoce liofilizowane świetnie posłużą również do przygotowywania domowych przetworów, takich jak dżemy czy sosy. W tej drugiej wersji sprawdzą się także jako dodatek do potraw i dań głównych – szczególnie mięsnych.

Owoce liofilizowane to wszechstronny i zdrowy produkt, który każdy powinien mieć w swojej kuchni. Dzięki wielu zaletom, takim jak wysoka wartość odżywcza, intensywny smak czy łatwość przechowywania coraz więcej osób tworzy z nich niepowtarzalne projekty kulinarne.

Jeżeli chcesz urozmaicić swoją dietę i wprowadzić do niej nowe, interesujące smaki, wybór owoców liofilizowanych od Green Touch z pewnością Cię zainteresuje!

[product category_id="2244257" slider="true" onlyAvailable="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium