Infolinia 52 307 07 09
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Jak zaparzyć idealną herbatę liściastą - instrukcja krok po kroku

0

Różnimy się w kwestii ulubionej odmiany, mamy własne zdanie na temat dodatków oraz spieramy się, czy napar lepiej smakuje w kubku, czy filiżance, ale zwykle jednego jesteśmy pewni - podczas parzenia herbaty liściastej należy przestrzegać kilku ważnych reguł, aby wydobyć z suszu niepowtarzalną głębię smaku i aromatu. Jak zatem zabrać się do przyrządzania napoju? Sprawdź!

Dlaczego jakość i ilość suszu są ważne?

Jeżeli chcemy delektować się wyśmienitym smakiem herbaty czarnej, zielonej lub białej, stawiajmy na produkty najwyższej jakości, pochodzące ze sprawdzonych upraw i plantacji. Warto także zaopatrzyć się w kuchenną wagę, która pomoże odmierzyć odpowiednią gramaturę suszu. Dzięki temu uzyskamy zbalansowany smak, niezbyt mocny, ale też nie za słaby.

Po drugie, zadbajmy o właściwą temperaturę wody

Przyjmuje się, że parzenie herbaty czarnej oraz czerwonej Pu-Erh powinno odbywać w niemal wrzącej wodzie o temperaturze 90-96 stopni Celsjusza. Bardziej delikatne i wrażliwe odmiany białe, zielone i żółte należy z kolei zalewać wodą podgrzaną do optymalnej temperatury 70-80o. Oznacza to, że przygotowując napar, najpierw należy wrzątek ochłodzić, odczekując kilka minut lub przelewając go do zimnego naczynia.

Czy wiesz, że podgrzanie kubka lub filiżanki przed nasypaniem suszu i wlaniem wody pozwala wydobyć z liści nie tylko wyjątkowy smak, ale także wiele cennych właściwości? Zimne naczynie absorbuje ciepło, a więc woda po zetknięciu ze ściankami szklanki traci kilka stopni. Staje się chłodniejsza niż powinna, a w konsekwencji proces parzenia nie przebiega zgodnie z planem.

Jak długo należy parzyć herbatę?

Czas parzenia dostosowujemy do rodzaju herbaty oraz własnych preferencji. I tak, drobny susz będzie gotowy 2-3 minuty wcześniej niż duże liście, które muszą odpowiednio nasiąknąć wodą, aby oddać do niej swe cenne składniki. Miłośnicy pobudzających naparów mogą parzyć herbatę czarną przez 2 minuty, natomiast osoby spragnione wyciszenia i relaksu powinny wydłużyć ten czas dwu-, a nawet trzykrotnie. Podobna zasada dotyczy odmiany zielonej - im dłużej parzymy susz, tym bardziej gorzki się staje, ale w zamian wzrasta stężenie cennych polifenoli.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium