Green Touch
blank
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj i przeglądaj...
Kategorie
blankblog GreenTouch

Różnimy się w kwestii ulubionej odmiany, mamy własne zdanie na temat dodatków oraz spieramy się, czy napar lepiej smakuje w kubku, czy filiżance, ale zwykle jednego jesteśmy pewni - podczas parzenia herbaty liściastej należy przestrzegać kilku ważnych reguł, aby wydobyć z suszu niepowtarzalną głębię smaku i aromatu. Jak zatem zabrać się do przyrządzania napoju? Sprawdź!

Dlaczego jakość i ilość suszu są ważne?

Jeżeli chcemy delektować się wyśmienitym smakiem herbaty czarnej, zielonej lub białej, stawiajmy na produkty najwyższej jakości, pochodzące ze sprawdzonych upraw i plantacji. Warto także zaopatrzyć się w kuchenną wagę, która pomoże odmierzyć odpowiednią gramaturę suszu. Dzięki temu uzyskamy zbalansowany smak, niezbyt mocny, ale też nie za słaby.

Po drugie, zadbajmy o właściwą temperaturę wody

Przyjmuje się, że parzenie herbaty czarnej oraz czerwonej Pu-Erh powinno odbywać w niemal wrzącej wodzie o temperaturze 90-96 stopni Celsjusza. Bardziej delikatne i wrażliwe odmiany białe, zielone i żółte należy z kolei zalewać wodą podgrzaną do optymalnej temperatury 70-80o. Oznacza to, że przygotowując napar, najpierw należy wrzątek ochłodzić, odczekując kilka minut lub przelewając go do zimnego naczynia.

Czy wiesz, że podgrzanie kubka lub filiżanki przed nasypaniem suszu i wlaniem wody pozwala wydobyć z liści nie tylko wyjątkowy smak, ale także wiele cennych właściwości? Zimne naczynie absorbuje ciepło, a więc woda po zetknięciu ze ściankami szklanki traci kilka stopni. Staje się chłodniejsza niż powinna, a w konsekwencji proces parzenia nie przebiega zgodnie z planem.

Jak długo należy parzyć herbatę?

Czas parzenia dostosowujemy do rodzaju herbaty oraz własnych preferencji. I tak, drobny susz będzie gotowy 2-3 minuty wcześniej niż duże liście, które muszą odpowiednio nasiąknąć wodą, aby oddać do niej swe cenne składniki. Miłośnicy pobudzających naparów mogą parzyć herbatę czarną przez 2 minuty, natomiast osoby spragnione wyciszenia i relaksu powinny wydłużyć ten czas dwu-, a nawet trzykrotnie. Podobna zasada dotyczy odmiany zielonej - im dłużej parzymy susz, tym bardziej gorzki się staje, ale w zamian wzrasta stężenie cennych polifenoli.

blank Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium