Różnimy się w kwestii ulubionej odmiany, mamy własne zdanie na temat dodatków oraz spieramy się, czy napar lepiej smakuje w kubku, czy filiżance, ale zwykle jednego jesteśmy pewni - podczas parzenia herbaty liściastej należy przestrzegać kilku ważnych reguł, aby wydobyć z suszu niepowtarzalną głębię smaku i aromatu. Jak zatem zabrać się do przyrządzania napoju? Sprawdź!
Dlaczego jakość i ilość suszu są ważne?
Jeżeli chcemy delektować się wyśmienitym smakiem herbaty czarnej, zielonej lub białej, stawiajmy na produkty najwyższej jakości, pochodzące ze sprawdzonych upraw i plantacji. Warto także zaopatrzyć się w kuchenną wagę, która pomoże odmierzyć odpowiednią gramaturę suszu. Dzięki temu uzyskamy zbalansowany smak, niezbyt mocny, ale też nie za słaby.
Po drugie, zadbajmy o właściwą temperaturę wody
Przyjmuje się, że parzenie herbaty czarnej oraz czerwonej Pu-Erh powinno odbywać w niemal wrzącej wodzie o temperaturze 90-96 stopni Celsjusza. Bardziej delikatne i wrażliwe odmiany białe, zielone i żółte należy z kolei zalewać wodą podgrzaną do optymalnej temperatury 70-80o. Oznacza to, że przygotowując napar, najpierw należy wrzątek ochłodzić, odczekując kilka minut lub przelewając go do zimnego naczynia.
Czy wiesz, że podgrzanie kubka lub filiżanki przed nasypaniem suszu i wlaniem wody pozwala wydobyć z liści nie tylko wyjątkowy smak, ale także wiele cennych właściwości? Zimne naczynie absorbuje ciepło, a więc woda po zetknięciu ze ściankami szklanki traci kilka stopni. Staje się chłodniejsza niż powinna, a w konsekwencji proces parzenia nie przebiega zgodnie z planem.
Jak długo należy parzyć herbatę?
Czas parzenia dostosowujemy do rodzaju herbaty oraz własnych preferencji. I tak, drobny susz będzie gotowy 2-3 minuty wcześniej niż duże liście, które muszą odpowiednio nasiąknąć wodą, aby oddać do niej swe cenne składniki. Miłośnicy pobudzających naparów mogą parzyć herbatę czarną przez 2 minuty, natomiast osoby spragnione wyciszenia i relaksu powinny wydłużyć ten czas dwu-, a nawet trzykrotnie. Podobna zasada dotyczy odmiany zielonej - im dłużej parzymy susz, tym bardziej gorzki się staje, ale w zamian wzrasta stężenie cennych polifenoli.