Kategorie
Wysyłka w
Cena
-
od
do
Herbaty z Kraju Kwitnącej Wiśni
Japończycy to znawcy i smakosze herbaty. Jednak oprócz tego zajmują się oni także uprawą krzewów herbacianych. Plantacje w Kraju Kwitnącej Wiśni znajdują się – w odróżnieniu od chińskich – u stóp gór, a nie na ich zboczach czy szczytach. Z Japonii pochodzą wyśmienite zielone herbaty – znajdziesz je w naszym sklepie!
Gyokuro japońskie Kyoto Uji 80 g - japońska zielona herbata
Składniki: japońska zielona herbata Gyokuro
Prefektura: Kyoto, miasto Uji
Masa netto: 80 g
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Niekwestionowana Królowa japońskich zielonych herbat.
Pochodzi z upraw z rejonu Uji w pref. Kioto w Japonii, słynącej na całym świecie z produkcji herbaty Gyokuro oraz Matcha na najwyższym poziomie. (Drzewa herbaciane zasadzone po raz pierwszy w mieście Uji w pref. Kioto datuje się na 1271 rok).
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Sencha Shizouka 100 g - japońska zielona herbata
Składniki: japońska zielona herbata
Prefektura: Shizouka
Masa netto: 100 g
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Japońska zielona herbata. Pochodzi w 100% z upraw z górzystych rejonów prefektury Shizuoka. Wykwintny napar, o wyrazistym, długo utrzymującym się świeżym, orzeźwiającym smaku i przyjemnym armacie. Bogata w witaminę C. Wskazana przy wszelkich dietach - reguluje przemianę materii. Latem doskonała jako mrożona zielona herbata.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Sencha Tokujyoo Shizouka 100 g - japońska zielona herbata
Składniki: japońska zielona herbata
Prefektura: Shizouka
Masa netto: 100 g
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Doskonała zielona herbata Sencha najwyższej jakości. Przygotowywana z wyselekcjonowanych zbiorów Ichibanchy (pierwszy zbiór herbaty) zbieranej wczesną wiosną w pobliżu góry Fudżi w pref. Shizuoka (zagłębia zielonej herbaty znanego na świecie z produkcji herbaty Sencha najwyższej jakości).
Wyjątkowość Tokujyoo Senchy to jej niezwykle odświeżający, lekki charakter, na który mają wpływ przetaczające się przez teren pref. Shizuoka mgły rzeczne. Pokrywają one krzewy herbaciane plantacji pref. Shizuoka swoistą poranną mgiełką, co nadaje herbacie z tego rejonu ten niezwykle wyjątkowy charakter.
Przyjemny, aromatyczny napar w kolorze wiosennej zieleni o wyrafinowanym, lekkim i świeżym smaku z elegancją goryczki, wnoszącej te niezwykłe orzeźwienie. Bogate źródło witaminy C.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Sencha Yorokobi Shizouka 100 g - japońska zielona herbata
Składniki: japońska zielona herbata
Prefektura: Shizouka
Masa netto: 100 g
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Klasyka wśród japońskich zielonych herbat. Pochodzi w 100% z upraw z górzystych rejonów pref. Shizuoka
Wykwintny napar, o wyrazistym, długo utrzymującym się świeżym, orzeźwiającym smaku i przyjemnym armacie. Bogata w Wit. C. Wskazana przy wszelkich dietach - reguluje przemianę materii. Latem doskonała jako mrożona zielona herbata.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Bancha Shizouka Japan 100 g - japońska zielona herbata
Składniki: zielona liściasta japońska herbata
Masa netto: 100 g
Prefektura: Shizouka
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Japońska zielona herbata Sencha z późnych zbiorów, prosto z malowniczej prefektury Shizuoka. Grubsze, większe liście zawierają mniej tanin i kofeiny, co pozwala uzyskać subtelny, a zarazem pełen charakteru napar. Idealna na zimno – zapewnia doskonałe orzeźwienie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Hojicha Shizouka Japan 100 g - sproszkowana japońska zielona herbata
Składniki: zielona liściasta japońska herbata sproszkowana z dodatkiem sproszkowanego prażonego ryżu
Masa netto: 100 g
Prefektura: Shizouka
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Sproszkowana zielona prażona herbata Hojicha - specjał wśród japońskich zielonych herbat, z późnych zbiorów liści. Brązowy napar o oryginalnym “dymnym” smaku i aromacie, powstały w specjalnym procesie prażenia liści.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Genmaicha Shizouka 100 g - japońska zielona herbata z prażonym ryżem
Składniki: japońska zielona japońska Bancha, prażony ryż
Masa netto: 100 g
Prefektura: Shizouka
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Zielona herbata powstała w wyniku zmieszania herbaty Banchy z pref. Shizuoka oraz prażonych ziaren ryżu. Charakteryzuje ją intensywny zielony kolor, któremu towarzyszy mocny ryżowy aromat oraz wyśmienity smak.
Genmaicha z prefektury Shizuoka to herbata pochodząca z regionu w Japonii, który słynie z produkcji wysokiej jakości herbat. Liście herbaty do produkcji tej herbaty są starannie wyselekcjonowane, a ziarna ryżu są prażone tak, by uzyskać najlepszy smak i aromat.
W smaku genmaicha z Shizuoki można wyczuć nuty orzechowe i ziołowe.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kukicha Shizouka 100 g - japońska zielona herbata z łodyżek Sencha
Składniki: japońska zielona herbata Kukicha
Prefektura: Shizouka
Masa netto: 100 g
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Zielona herbata produkowana z łodyżek Sencha. Przyjemny napar o małej ilości goryczy oraz wyraźnej głębi smaku z kwiatowo-owocową nutką. Ma wyjątkowy zapach i kolor świeżej zieleni.
Kukicha z prefektury Shizuoka to herbata pochodząca z regionu w Japonii, który słynie z produkcji wysokiej jakości herbat. Ta herbata cechuje się delikatnym smakiem i aromatem, który zawdzięcza się zastosowaniu wyselekcjonowanych gałązek herbaty. W smaku można wyczuć nuty orzechowe i ziołowe, a także lekką nutę słodyczy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Matcha iri Genmaicha Schichi Fuku 100 g - japońska zielona herbata
Składniki: japońska zielona herbata Bancha, prażony ryż, sproszkowana japońska zielona herbata Matcha.
Masa netto: 100 g
Prefektura: Shizouka
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
„Herbata siedmiu szczęść” - zielona herbata powstała w wyniku zmieszania herbaty banchy z pref. Shizuoka oraz prażonych ziaren ryżu. Dla uszlachetnienia naparu, wzbogacona została dodatkiem ceremonialnej herbaty Matcha pochodzącej z pref. Uji (stąd nazwa "iri matcha"). Charakteryzuje ją intensywny zielony kolor, któremu towarzyszy mocny ryżowy aromat oraz wyśmienity smak.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Matcha japońska Ujicha codzienna No. 2
Herbata matcha japońska Ujicha codzienna
Składniki: zielona herbata japońska sproszkowana
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Matcha japońska Ujicha Uji Kyoto 80g No. 1
Składniki: zielona herbata japońska sproszkowana
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Gyokuro herbata zielona japońska liściasta
Gyokuro herbata zielona japońska liściasta
Herbata Gyokuro to ekskluzywny rodzaj japońskiej zielonej herbaty, ceniony za swój wyjątkowy smak i aromat. Znana również jako "Krople Róży", Gyokuro jest uprawiana w cieniu przez około 20-30 dni przed zbiorami, co zwiększa zawartość aminokwasów, zwłaszcza teaniny, nadając jej słodki i kremowy smak. Liście są starannie zbierane, a następnie parzone w niższych temperaturach, aby uzyskać bogaty, jasnozielony napar o głębokim, smaku umami i subtelnym, kwiatowym aromacie. Herbata Gyokuro to synonim luksusu, doskonała dla miłośników zielonej herbaty i wyjątkowych doznań smakowych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Japan Sencha Kagoshima
Składniki: herbata zielona 100%.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Japan sencha Tokujyoo Shizouka - japońska zielona herbata
Składniki: herbata zielona japońska 100%.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Poznaj wyjątkowe walory smakowe japońskich herbat
Japońskie zielone herbaty mają zbalansowany smak i głęboki aromat. W kraju tym są produkowane dobrze znane:
- bancha – japońska bancha ma słodko-trawiasty posmak i bardzo jasny, żółto-zielony kolor
- sencha – jest to herbata, którą produkuje się z niezmielonych liści. Napar ten ma subtelny, ziołowy bukiet smakowy, mocny aromat i oliwkową barwę.
Herbaty te są dostępne w opakowaniach o różnej wielkości. W naszym sklepie kupisz też suszone liście w ozdobnym, efektownym opakowaniu – np. w puszcze, kartoniku z okienkiem czy w celofanowym rożku. Tym, którzy chcą spróbować różnych gatunków japońskich herbat, możemy zaproponować zestawy z kilkoma mieszankami aromatycznych suszonych liści.
Jak parzy się japońskie herbaty?
Picie herbaty w Japonii jest rytuałem. Jednak aby delektować się smakiem naparów, wystarczy przestrzegać zasad ich przygotowywania. Zarówno banchę, jak i senchę należy parzyć 1-3 minut wodą o temperaturze od 70 °C do 80 °C. Jedna porcja suszu może być aż trzykrotnie wykorzystana do przygotowania herbaty. Aby zaparzyć 200 ml naparu, należy wsypać do filiżanki 1-2 łyżki suszonych liści.
Japońskie herbaty nie ustępują po żadnym względem tym produkowanym w innych regionach świata – przekonaj się, jak wyśmienite są napary przygotowywane na bazie tych liści!
Japońskie zielone herbaty charakteryzują się niezwykłym kunsztem wykonania oraz niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Japończyczy znaleźli sposób na zróżnicowanie smaku naparu dzięki wieloletnim doświadczeniom z tą rośliną. Japońskie herbaty wyróżniają się nie tylko sposobem przetwarzania. Już same plantacje herbaciane są umiejscowione nietypowo. Zwykle herbatę uprawia się na wysokogórskich plantacjach, natomiast w przypadku Japończyków herbatę uprawaiają oni u stóp gór. Na smak japońskich naparów wpływają również wulkaniczne gleby.
Przy zaparzaniu wysokiej jakości herbaty ważna jest woda dobrej jakości. Najlepiej używać wody przefiltrowanej, o niskim pH i niskiej zawartości wapna. Im bardziej miękka woda, tym lepiej wydobywa smaki i aromaty z herbaty.
W naszym sklepie znajdziecie Państwo cały wachlarz różnych rodzajów japońskiej zielonej herbaty uprawianej w różnych prefekturach.