Gyokuro Japan Style 100 g herbata zielona w stylu japońskim – delikatna
Cena regularna:
Wyjątkowa herbata liściasta, która zachwyca swoją subtelnością, głębią smaku i szlachetnym pochodzeniem. Poznaj Gyokuro w stylu japońskim – napar dla koneserów.
towar niedostępny
Gyokuro Japan Style 100 g herbata zielona w stylu japońskim – delikatna
Wyjątkowa herbata liściasta, która zachwyca swoją subtelnością, głębią smaku i szlachetnym pochodzeniem. Poznaj Gyokuro w stylu japońskim – napar dla koneserów.

Gyokuro Japan Style to wyrafinowana zielona herbata liściasta, inspirowana japońską metodą uprawy i przetwarzania. Powstaje z młodych, delikatnych listków, które przed zbiorem przez ok. 2–3 tygodnie zacienia się specjalnymi matami. Ten proces ogranicza fotosyntezę, co zwiększa zawartość chlorofilu i L-teaniny – odpowiedzialnej za charakterystyczny, słodko-umami smak. Choć herbata ta produkowana jest poza Japonią (zwykle w Chinach), cały proces technologiczny odwzorowuje japońską sztukę tworzenia Gyokuro.
Zielono-złoty napar herbaty Gyokuro zachwyca nie tylko kolorem, ale przede wszystkim niezwykłym balansem – słodycz i umami dominują, praktycznie pozbawione goryczki. Jej smak rozwija się z każdą sekundą parzenia, oferując łagodne, głębokie doznania.Profil smakowy:
- intensywne umami, długo utrzymujące się na języku
- gładka, aksamitna tekstura
- subtelna słodycz, brak goryczy
- aromaty warzywne i morskie, z nutą nori
Masa netto - torebka: 100 g
Przepis parzenia
- Ilość suszu: 3 g na 100 ml wody
- Temperatura wody: 50–60°C
- Czas parzenia: 1,5–2 minuty
- Sposób parzenia: w małym czajniczku (kyusu lub porcelana), bez mieszania. Drugie i trzecie parzenie: krótszy czas, wyższa temperatura.
Informacje produktowe
- Składniki: 100% zielona herbata liściasta (Gyokuro Japan Style)
- Kraj pochodzenia: Chiny (produkcja w stylu japońskim)
- Miejsce uprawy: południowe Chiny, stylizowana produkcja według japońskich metod
- Smak: umami, słodki, gładki, z delikatną nutą morską i warzywną



Oryginalna torebka Green Touch
- to gwarancja jakości
- Zabeczpiecznie w postaci zgrzewu, nacięcie do wygodnego otwarcia torebki.
- Zamknięcie strunowe, dzięki któremu możemy szczelnie zamknąć torebkę po jej otwarciu.
- Wewnątrz torebki dodatkowa gruba warstwa materiału z aluminium, dzięki czemu torebka jest sztywna oraz odporna na działanie warunków zewnętrznych.
- Wyjątkowy design, całkowicie zadrukowana torebka z warstwą uszlachetnień na zewnątrz sprawia, że jest ona nie tylko miła dla oka ale stanowi świetną bazę pod upominek lub prezent.
- Owalne dno, dzięki któremu torebka stabilnie stoi.
- Praktyczne informacje na temat sposobu parzenia wszystkich najpopularniejszych rodzajów herbat.
Wymiary opakowania:
- szerokość 13 cm
- wysokość 22,5 cm
- grubość po napełnieniu około 3-5 cm

Kreatywny przepis kulinarny
Gyokuro na zimno z melonem i bazylią – elegancka japońska herbata na lato
Składniki:
- 3 g Gyokuro Japan Style
- 300 ml zimnej wody
- 3 cienkie plasterki melona (np. kantalupa)
- 2 listki świeżej bazylii
- kilka kostek lodu
- 1 łyżeczka syropu z agawy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Zalej liście Gyokuro zimną wodą i wstaw do lodówki na 4–6 godzin (cold brew).
- Po tym czasie odcedź napar.
- Do wysokiej szklanki wrzuć plasterki melona, listki bazylii i lód.
- Zalej zimnym naparem z Gyokuro, dodaj syrop z agawy jeśli chcesz więcej słodyczy.
Efekt? Aksamitna, orzeźwiająca herbata o nutach morskich i owocowych, w zupełnie nowym wydaniu – delikatna i wyjątkowa.

Oceń Gyokuro Japan Style 100 g herbata zielona w stylu japońskim – delikatna i pomóż innym w wyborze.
Ciekawy intensywny smak, radzę ostrożnie sypać
niby ok, ale nie zachwyciła, nie poczułem żadnego aromatu ani specjalnego smaku (
Jak na Gyokuro herbata co najwyżej przeciętna chociaż przy cenie na poziomie ¼ rynkowej to nic niespodziewanego. Sama herbata jest mniej zielona i bardziej żółta w kolorze od tego czego można by było się spodziewać (kolor naparu bardziej zbliżony do senchy niż gyokuro). W smaku również sporo bardziej gorzka od typowej (chociaż zauważalnie mniej, niż typowa sencha).