Infolinia 52 307 07 09
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Rooibos - jakie właściwości ma ta herbata i jak ją parzyć?

1
Rooibos – jakie właściwości ma ta herbata i jak ją parzyć?

Herbata to napar przygotowywany na bazie roślin z rodziny kamelia. Jednak nazwę tą zwyczajowo stosuje się również do napojów, do których przygotowania używa się innych suszonych liści, ziół i owoców. Tak też stało się ze zdobywającym coraz większą popularnością naparem z rośliny rooibos. Został on doceniony nie tylko za swój smak - jego picie przynosi także wiele korzyści dla zdrowia.

Rooibos - czym jest i skąd pochodzi?

Roślina ta to krzew (dokładnie czerwonokrzew), który rośnie w tylko jednym miejscu na świecie. Uprawia się ją w górach Cederberg, czyli na terenie Republiki Południowej Afryki. Ma ona około 1,5 m wysokości, a do przygotowywania napoju wykorzystuje się jej liście - suszone lub sfermentowane. Rooibos od wieków rośnie w tym samym miejscu. Panują tam trudne warunki - na terenach tych jest bardzo sucho i gorąco - co uniemożliwia uprawę jakichkolwiek innych roślin. Dlatego też w górach tych powstały plantacje czerwonokorzewu, z których następnie rooibos jest rozsyłany w różne strony świata. Czerwonokrzew przybył do Europy na początku XX wieku, jednak napar z jego liści już wcześniej pili holenderscy osadnicy kolonizujący Afrykę. Dziś napój ten stanowi niekiedy zamiennik herbaty - dorównuje jej smakiem, a poza tym ma korzystny wpływ na ludzki organizm.

Dlaczego warto pić rooibos?

Liście czerwonokrzewu są pozbawione substancji, które znajdują się w czarnej herbacie i których spożywanie nie jest dobre dla zdrowia. Nie ma w nich kofeiny, dlatego rooibos mogą pić nawet dzieci. Ponadto brak w nich tanin, czyli związków utrudniających wchłanianie substancji odżywczych. Witamina C, przeciwutleniacze, kwas cynamonowy mający właściwości bakterio i grzybobójcze, a także duże ilości potasu oraz sodu sprawiają, że filiżanka herbaty rooibos to porcja zdrowia. Picie tego napoju to czysta przyjemność - w podstawowej wersji ma on lekko miodowy posmak. Oprócz tego jest on wykorzystywany do tworzenia rozmaitych mieszanek. Łączy się go między innymi z suszoną limonką, z truskawkami, trawa cytrynową, miętą, co przekłada się na walory smakowe naparu.

Rooibos nie bez powodu wykorzystywano niegdyś w ziołolecznictwie czy medycynie ludowej. Jego picie przyczynia się do:

  • wzmocnienia układu odpornościowego - dzieje się tak, gdyż czerwonokrzew to źródło polifenoli
  • poprawy metabolizmu
  • złagodzenia problemów z trawieniem i bólów żołądka
  • wyrównania poziomu cukru
  • lepszego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego
  • obniżenia poziomu stresu.

Napój rooibos jest stosowany w profilaktyce chorób nowotworowych, a jego regularne spożywanie spowalnia procesy starzenia.

Jak parzyć rooibos, aby napar był smaczny i zachował swoje cenne właściwości?

Parzenie rooibos to nic trudnego - z suszem tym postępuje się podobnie jak z czarną czy z zieloną herbatą. Jest on jednak bardzo drobny, dlatego do przygotowania naparu warto wykorzystać papierowy filtr. 1-2 łyżeczki mieszanki liści należy zalać wodą o temperaturze 95 °C. Następnie wystarczy odczekać około 5 minut, aż napój zyska smak i będzie gotowy do spożycia. Jeśli lubisz napary o intensywnym aromacie, możesz parzyć rooibos nieco dłużej.

FAQ

Co to jest rooibos?

Rooibos to herbata przygotowana na bazie suszonych liści czerwonokrzewu, rośliny rosnącej tylko w górach Cederberg w Republice Południowej Afryki.

Czy rooibos zawiera kofeinę?

Nie, rooibos nie zawiera kofeiny.

Jakie korzyści zdrowotne niesie ze sobą picie rooibos?

Picie rooibos przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego, poprawy metabolizmu, złagodzenia problemów z trawieniem i bólów żołądka, wyrównania poziomu cukru, lepszego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, obniżenia poziomu stresu oraz spowolnienia procesów starzenia.

Jak parzyć rooibos?

Rooibos parzy się podobnie jak zwykłą herbatę. 1-2 łyżeczki mieszanki liści należy zalać wodą o temperaturze 95 °C i odczekać około 5 minut. Rooibos można parzyć z papierowym filtrem.

Komentarze do wpisu (1)

2 lutego 2024

Smaczny napój. Również mocno schłodzony. Najlepszym dodatkiem dojrzała limona.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium