Infolinia 52 307 07 09
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Poznaj miody z pasieki Rombel!

0
Poznaj miody z pasieki Rombel!

Miód to zdecydowanie jeden z najsłodszych darów natury. Ten złocisty produkt nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale też charakteryzuje się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Aby jednak w pełni wykorzystać potencjał pszczelej pracy, warto wybierać miody rzemieślnicze, mające cechy, których na próżno szukać w miodach produkowanych masowo. Właśnie takie przetwory proponuje rodzinna pasieka Rombel, gdzie pszczelarstwo stanowi prawdziwą pasję!

Rzemieślnicza pasieka Rombel

Rombel to rzemieślnicza pasieka założona w 1986 roku na terenie gospodarstwa sadowniczego „Prosto z krzaka”, położonego w Stojadłach nieopodal Mińska Mazowieckiego. Prowadzi je Pan Tomasz Rombel wraz z rodziną, który od lat pasjonuje się pszczelarstwem. Wraz z synami i wędrownymi rojami pszczół podróżuje on po Polsce, poszukując najlepszych i najbardziej jakościowych produktów.

Miody z pasieki Rombel dopracowane są w każdym detalu – począwszy od procesu produkcji, skończywszy na unikatowym sposobie oznaczania produktów. Etykiety miodów posiadają skrótowe oznaczenia zamiast pełnych nazw, które niejednokrotnie są kaligrafowane przez samych członków rodziny.

Miody Rombel – rodzaje

W kolekcji wyjątkowych miodów z pasieki Rombel każdy znajdzie coś dla siebie. Obecnie oferta zawiera aż 10 gatunków, które zachwycają smakiem i nietuzinkowym aromatem. Poznajmy je lepiej!

  1. Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy to jeden z najpopularniejszych gatunków tego złocistego produktu. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi on z różnorodnych kwiatów rosnących na polach, łąkach i w ogrodach. Charakterystyczną cechą miodu wielokwiatowego jest złożony smak i intensywny, kwiatowy aromat. Odcień miodu może wahać się od jasnożółtego, aż po ciemnobursztynowy – w zależności od kwiatów, z których został zebrany nektar.

  1. Miód malinowy

Miód malinowy to rzadko spotykany, wysoce ceniony rodzaj miodu. To dlatego, że jest on produkowany przez pszczoły zbierające nektar wyłącznie z kwiatów maliny. Zazwyczaj charakteryzuje się jasną, bursztynową barwą oraz gładką konsystencją. W smaku miód malinowy ma wyczuwalne owocowe nuty i jest niezwykle słodki i delikatny. Z kolei subtelny aromat przywodzi na myśl soczyste maliny.

  1. Miód wrzosowy

Równie rzadkim gatunkiem jest miód wrzosowy, wytwarzany przez pszczoły z nektaru zebranego z wrzosów. Proces produkcji jest o tyle utrudniony, iż pola tych purpurowych kwiatów kwitną wyłącznie pod koniec lata i na początku jesieni. Miód wrzosowy charakteryzuje się gęstą, żelową, lepką konsystencją, a jego barwa waha się od ciemnobursztynowego aż do czerwonego. Smak zaś jest bardzo intensywny, z wyczuwalną goryczką i nutami kwiatowymi.

  1. Miód spadziowy

Miód spadziowy to unikalny rodzaj miodu, który powstaje nie z nektaru kwiatów, a ze spadzi – czyli słodkiej substancji wytwarzanej przez drzewa iglaste. Gatunek ten charakteryzuje się ciemną barwą, często w odcieniu ciemnego brązu. Konsystencja z kolei może być zarówno gęsto i lepka, jak i płynna – wszystko zależy od rodzaju spadzi i procesu dojrzewania. W smaku i aromacie miód spadziowy jest bardzo wyrazisty, nieco żywiczny, o wyrazistych leśnych nutach.

  1. Miód akacjowy

Jak sama nazwa wskazuje, miód akacjowy powstaje z nektaru kwiatów białej akacji. Charakteryzuje go niezwykle łagodny, mało słodki smak bogaty w nuty kwiatowe oraz jasna, prawie przezroczysta barwa. Aromat zaś jest subtelny i przenosi smakoszy prosto na pole pełne robinii akacjowej.  

 

[product id="22605666, 22605671, 22605673, 22605674, 22605665" slider="true"]

 

  1. Miód leśny

Miód leśny to niezwykła propozycja o złożonym składzie. Jest to gatunek bogaty w spadź liściastą, dopełniony miodem nektarowym. Zwykle charakteryzuje się ciemną barwą, która może dochodzić nawet do czarnego koloru. Konsystencja jest lepka i gęsta. W smaku miód leśny jest niezwykle intensywny i pełny, a do tego bogaty w nuty żywiczne, karmelowe i malinowe. W aromacie zaś wyczuwalne są nuty leśne.

  1. Miód nawłociowy

Miód nawłociowy to rzadki gatunek miodu pochodzący z nektaru kwiatów nawłoci, które kwitną pod koniec lata. Z tego powodu bardzo często stanowi on cenne uzupełnienie zimowych zapasów w pasiece. Miód nawłociowy charakteryzuje się jasną, złocistą barwą i kremową konsystencją. Smak jest słodki i lekko korzenny, zaś aromat silnie nawiązuje do zapachu nawłoci.

  1. Miód gryczany

Jednym z najbardziej charakterystycznych w smaku miodów jest miód gryczany, produkowany z nektaru zbieranego przez pszczoły na polach gryki. Bardzo łatwo go rozpoznać, dzięki ciemnej, prawie czarnej barwie. Cechą wyróżniającą jest też nietuzinkowy smak – intensywny, pełny, ziemisty, delikatnie malinowy, z lekką nutą goryczki. Z kolei aromat przypomina zapach gryki.

  1. Miód rzepakowy

Miód rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych rodzajów miodu. Powstaje on z nektaru zebranego z pól rzepakowych. To płynny, złocisty gatunek, który ze względu na wysoką zawartość glukozy, ulega szybkiej krystalizacji. W smaku miód rzepakowy jest niezwykle delikatny, a nawet lekko kwaskowaty. Aromat zaś jest bardzo subtelny, praktycznie niewyczuwalny.

  1. Miód lipowy

Miód lipowy to jedna z najbardziej cenionych propozycji. Powstaje z nektaru kwiatów lipy, które są wprost uwielbiane przez pszczoły. Przeważnie charakteryzuje się jasną, żółtą barwą oraz gładką, lejącą konsystencją. W smaku miód lipowy jest bardzo wyrazisty i ma przyjemne kwiatowo-mentolowe nuty. Aromat zaś kojarzy się z ciepłymi letnimi dniami.

 

[product id="22605669, 22605672, 22605668, 22605670, 22605667" slider="true"]

 

Dlaczego warto wybrać miody z pasieki Rombel?

Naturalne miody z pasieki Rombel to rzemieślnicze produkty, które charakteryzują się bardzo wysoką jakością. Dlatego są polecane dla wszystkich tych, którzy pragną poczuć prawdziwy, intensywny smak i aromat tych złocistych trunków. Można spożywać je zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do herbaty, pieczywa czy potraw.

Oto powody, dla których warto wybierać miody z rodzinnej pasieki Rombel:

  • rzemieślnicza produkcja,
  • miody nakładane na zimno lub dekrystalizowane przez kilkadziesiąt godzin w temperaturze poniżej 42 ℃,
  • produkty z naturalnym składem, wolne od szkodliwych dodatków,
  • miody autentyczne, nieprzefiltrowane,
  • produkty bogate w wartości odżywcze, charakteryzujące się działaniem prozdrowotnym.

Poznaj kolekcję pysznych miodów z pasieki Rombel i wybierz swoją ulubioną propozycję. Teraz dostępne w Green Touch!

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium