Za oknami już wiosna , a co to oznacza ? Że coraz mniej czasu zostało nam do lata , coraz mniej czasu by zadbać o siebie i przygotować nasze ciało na nadchodzące wakacje. Któż z nas by nie chciał pochwalić się na plaży swoją smukłą sylwetką, zdrową i opaloną skórą? Ale jak to zrobić po przeżytej zimie, gdzie zapominamy dbać o siebie i zaniedbujemy swoje ciało poprzez brak ruchu?
Z pomocą przychodzi nam czerwona herbata! Ale na początek kilka ciekawostek o niej
Herbata czerwona jest uważana za najbardziej aromatyczną spośród herbat, o korzennym smaku i specyficznym zapachu. Jest poddawana lekkiej fermentacji, która zostaje przerwana, gdy listki na końcach stają się lekko czerwone.
Jest kilka odmian czerwonej herbaty:
- Oolong
- Puszong
- Pu-erh – to właśnie ona jest najskuteczniejsza w walce z nadwagą.
Procesy fermentacji zachodzą w czerwonej herbacie krócej niż w czarnej, zawiera ona zatem więcej enzymów i polifenoli. To właśnie im zawdzięcza odchudzające właściwości, które regulują wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie, co przyspiesza zamianę tłuszczu w energię. Co ważne - obniża również poziom cholesterolu, poprawia pamięć, normalizuje ciśnienie i ma właściwości moczopędne. Wszystkie odmiany herbaty zawierają sporo związków mineralnych i mikroelementów oraz kofeiny, wapnia i fluoru – który dodatkowo chroni zęby przed próchnicą.
Wiemy już, że wspomaga trawienie i spalanie tłuszczu
Ale samo jej picie nas nie odchudzi! Będzie natomiast wspaniałym sprzymierzeńcem mądrej diety. Jeśli zaczniesz jeść mniej kalorycznie i będziesz pić 5-6 filiżanek czerwonej herbaty dziennie, szybciej zauważysz efekty. Pij ją pół godziny po każdym posiłku - wówczas podziała najlepiej.
CZY WIESZ, ŻE…
Herbata zawiera tę samą kofeinę co kawa, ale jej działanie jest nieco inne?
- Jedna filiżanka czerwonej herbaty dostarcza 12 mg kofeiny, a kawa 60-120 mg.Oznacza to, że w 5-6 filiżankach czerwonej herbaty znajduje się tyle kofeiny co w jednej małej czarnej.
- Kofeina z kawy szybko się wchłania, dając natychmiastowe pobudzenie układu krwionośnego. Ta w herbacie przyswajana jest znacznie wolniej, ale za to dłużej pozostaje w organizmie. Ożywia więc łagodnie i efekt jest długotrwały.
GREEN TOUCH POLECA:
Jak już wyżej wspomnieliśmy - smak czerwonej herbaty jest dość charakterystyczny. W czystej postaci ma ziemisto-korzenny posmak. Dlatego polecamy różne jego mieszanki:
- Pu erh Wenus – z dodatkiem malin, pomarańczy i cynamonu
- Pu erh Pyszna – z dodatkiem papai, skórki cytrynowej, kwiatu pomarańczy oraz truskawki
- Pu erh Rio – z dodatkiem trawy cytrynowej, truskawek, jabłek, pomarańczy oraz hibiskusa
Ale to tylko trzy nasze propozycje- po więcej inspiracji zapraszamy tutaj - herbaty czerwone