Dlaczego matcha japońska to tak wyjątkowa herbata?
Większość herbat parzy się z liści, które następnie się wyrzuca - osiadają one na dnie filiżanki lub pozostają w zaparzaczu. W przypadku matchy nie ma mowy o liściastych odpadach. Herbatę tę pije się „w całości”. Herbaciany susz jest zmielony i unosi się w naparze.
Intensywny kolor tego napoju jest efektem specjalnego sposobu uprawy herbaty. Plantacje, na których rosną liście przeznaczone na matchę, są zacieniane. Światło dociera do nich jedynie przez szczeliny w bambusowych matach. Dzięki temu mają one większą zawartość aminokwasów oraz naturalnego, zielonego barwnika - chlorofilu.
Prawidłowo zaparzona matcha ma znacznie więcej kofeiny niż tradycyjna, liściasta herbata zielona. Oprócz tego znajduje się w niej całe mnóstwo antyoksydantów, dlatego jej picie jest też wsparciem dla zdrowia.
Matcha japońska - co jest potrzebne do jej parzenia?
Zgodnie z tradycją matcha jest parzona według Japońskiej Ceremonii Herbacianej. Przygotowuje się ją w pawilonie położonym ogrodzie, a dokładnie w pomieszczeniu nazywanym chashitsu. Goście, którzy biorą udział w ceremonii, siadają na tatami - specjalnych matach.
Matchę przygotowuje się dziś na całym świecie - nie robi się tego ani w osobnym pomieszczeniu, ani ze specjalnym nabożeństwem. Mimo tego, aby miała ona doskonały smak i właściwą konsystencję, do jej parzenia można wykorzystać tradycyjne akcesoria. Są to:
- chasen - to bambusowa miotełka do spieniania matchy. Z tego drewna wykonana jest zarówno jej rączka, jak i cienkie włókna;
- matchawan - jest to duża, ceramiczna czarka, która służy jednocześnie do parzenia i picia matchy. Przygotowywanie herbaty ułatwia kształt tego naczynia - ma ono pionowe, prostopadłe do dna ścianki;
- chashaku - to mała łyżeczka, miarka do odmierzania porcji sproszkowanej herbaty. Jest ona tak jak chasen wykonana z drewna bambusowego.
Jak parzyć matchę japońską?
Przygotowanie tej zielonej, japońskiej herbaty nie jest czasochłonne. Jeśli parzysz ją w tradycyjny sposób, to do czarki wsypy 3 łyżeczki matchy i rozrób je z odrobiną wody o temperaturze 80 °C. Dopiero wtedy dolej do naczynia kolejną porcję równie ciepłej wody, a całość intensywnie mieszaj miotełką, aż na naparze pojawi się puszysta pianka. Wtedy matcha jest gotowa do spożycia.
Niektórzy jednak ułatwiają sobie przygotowanie tej herbaty. Do jej parzenia możesz też wykorzystać:
- wysokie szklanki i elektryczny spieniacz do mleka, dzięki któremu na matchy szybko pojawia się charakterystyczna pianka;
- shaker, przy pomocy którego woda dokładnie połączy się ze sproszkowanymi liśćmi;
- zwykłą butelkę - wsyp do niej matchę, wlej wodę, a następnie zakręć ją i energicznie nią potrząsaj.
Do spieniania matchy możesz wykorzystać tradycyjne akcesoria lub sięgnąć po shaker, butelkę, spieniacz do mleka. Jednak picie herbaty ze stylowych czarek i przygotowywanie jej za pomocą japońskiej miotełki może być prawdziwą frajdą.