Infolinia 52 307 07 09
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Matcha Latte - czyli jak przygotować ulubiony napój influencerek?

0

Zaczynasz i kończysz dzień kubkiem aromatycznej kawy? Nie wyobrażasz sobie słonecznego popołudnia bez mrożonej ice coffee? Każde wyjście z domu kończy się w ulubionej kawiarni? Ponad połowa Polaków z pewnością przybiłaby Ci piątkę! Coraz więcej osób sięga jednak po inną pozycję w restauracyjnym menu, która występuję pod tajemniczą nazwą: Matcha Latte. Co to takiego i jak przygotować taki napój w domu?

Zielona herbata matcha

Dla jednych to tylko kolejny gatunek herbaty. Dla innych dodatek do ciast czy deserów. Jeszcze inni uznają ją za jeden z królewskich naparów. Czym jest matcha? Tak naprawdę to sproszkowane liście zielonej herbaty, które pochodzą prosto z Japonii. W żadnym jednak wypadku nie jest to zielona herbata, którą znamy ze sklepowych półek! Różnice między matchą a zieloną herbatą dotyczą m.in. sposobu uprawy, zbiorów czy parzenia.

Tuż po zimie, wraz z nadejściem ciepła i sprzyjających warunków pogodowych, herbata matcha wypuszcza pierwsze pąki. Dla pasjonatów uprawiających matchę jest to znak, by rozpocząć proces zacieniania, tak by do liści herbacianych docierało wyłącznie 70% słońca. Zabieg ten ogranicza przemianę słodkich aminokwasów w gorzkie katechiny, dzięki czemu liście zachowują słodycz. Po zakończeniu dojrzewania liście są zrywane i transportowane do fabryki, gdzie ulegają procesowi ogrzewania parą. Potem następuje odpowiednia selekcja, suszenie i proszkowanie. Produktem końcowym jest bohaterka dzisiejszego artykułu, czyli matcha.

[product id="22604034, 22604030, 22604913, 22604268"]

Herbata matcha i jej wyjątkowe właściwości

Choć wiele osób w dalszym ciągu nie wyobraża sobie zamiany ulubionej kawy na sproszkowaną zieloną herbatę, w ostatnich latach matcha zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Wszystko za sprawą jej prozdrowotnych właściwości. Mało kto bowiem wie, że matcha jest uznawana za najzdrowszą herbatę wśród wszystkich zielonych gatunków! Co daje jej regularne spożywanie?

  1. Po 5-8 minutach parzenia matchy wytwarza się L-teanina, która niweluje stres, wycisza organizm i pomaga się zrelaksować, a jednocześnie nie otumania.
  2. L-teanina korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu dopaminy i serotoniny. Tym samym korzystnie wpływa na samopoczucie i sen.
  3. Matcha charakteryzuje się wysoką zawartością katechiny, która chroni serce i obniża poziom złego cholesterolu.
  4. Zawarte w matchy antyoksydanty i przeciwutleniacze działają przeciwzapalnie oraz przyczyniają się do ograniczenia rozwoju chorób przewlekłych (m.in. cukrzycy czy nadciśnienia), chorób nowotworowych oraz chorób układu krążenia.
  5. Matcha działa antybakteryjnie i oczyszczająco. Wszystko za sprawą dużej ilości chlorofilu, który pomaga oczyścić organizm z toksyn.
  6. Dzięki katechinom zielona herbata matcha korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego. Jedna filiżanka naparu dostarcza organizmowi wysokie stężenie witamin A i C, wapnia, żelaza oraz potasu.
  7. Zawartość związku EGCG (galusan epigallokatechiny) korzystnie wpływa na metabolizm i sprawia, że matcha przyspiesza termogenezę, tym samym wspomagając utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Najważniejszą właściwością jest jednak fakt, że mimo braku kofeiny matcha wykazuje działanie pobudzające! Właśnie dlatego stanowi ona bardzo ciekawą alternatywę dla kawy.

Jak parzyć matchę?

Parzenie herbaty matcha znacznie różni się od przygotowywania naparu z tradycyjnej herbaty liściastej. Aby w pełni uzyskać pożądany smak i konsystencję, warto zaopatrzyć się w niezbędne przybory:

  • bambusową miotełkę do spieniania (chasen),
  • drewnianą łyżeczkę do odmierzania matchy (chashaku),
  • czarkę do przyrządzania naparu (matchawan lub chawan).

Aby przygotować herbatę, wystarczy wsypać płaską łyżeczkę matchy do czarki, a następnie zalać ją 150 ml wody o temperaturze 70-80℃. Następnie należy szybkimi ruchami wymieszać zawartość za pomocą miotełki chasen. Napar jest gotowy w momencie, w którym na powierzchni pojawi się pianka.

[product id="22604486, 22604922, 22604110, 22604108"]

Czym jest Matcha Latte? Sprawdź przepis!

Skoro wiesz już, czym jest matcha, jakie są jej właściwości oraz jak ją zaparzyć, najwyższy czas poznać odpowiedź na pytanie – czym jest Matcha Latte? Matcha Latte to napój, który coraz częściej pojawia się zarówno w mediach społecznościowych, jak i w kawiarnianych czy restauracyjnych kartach. Matcha Latte to połączenie zielonej herbaty i mleka, które stanowi imitację kawowego napoju mlecznego. Jak ją przyrządzić? Poznaj przepis na Matcha Latte!

Co będzie Ci potrzebne?

  • zielona herbata matcha
  • 100 ml wody o temperaturze 70-80℃
  • 200 ml mleka | napoju roślinnego
  • zestaw do parzenia matchy
  • spieniacz do mleka
  • cukier | słodzik | syrop | miód | ulubione dodatki

Jak przygotować?

Przygotuj napar z matchy zgodnie z wcześniejszą instrukcją. Mleko lub napój roślinny podgrzej do pożądanej temperatury i spień za pomocą spieniacza. Delikatnie wlej mleko do przygotowanej matchy. Dodaj ulubiony syrop, miód lub cukier i zamieszaj. Górę możesz ozdobić sproszkowanymi orzechami, a nawet… bitą śmietaną! Gotowe! Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium