Infolinia 52 307 07 09
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kawa - najpopularniejsze sposoby parzenia

0
Kawa – najpopularniejsze sposoby parzenia

Jesteś wielbicielem małej czarnej, ale chciałbyś na nowo odkryć jej smak? Sposobem na to jest parzenie kawy inaczej niż do tej pory. Różne metody przygotowywania tego czarnego napoju pozwalają wydobyć inne nuty smakowe, dlatego może okazać się, że poznasz jego inne oblicze. Dowiedz się, jakie urządzenia i akcesoria można wykorzystać do parzenia kawy, aby urzekała ona zapachem i aromatem!

Mała czarna z kawiarki

Kawiarki mają wiele zalet - nie zajmują wiele miejsca, są małe, poręczne i zdecydowanie tańsze od ekspresów. Przygotowanie w nich czarnego napoju jest bardzo łatwe i szybkie. Kluczem do tego, aby cieszyć się wyrazistym aromatem napoju, jest wybór odpowiedniej kawy. Lepiej zrezygnować z kawy mielonej i postawić na taką, która jest sprzedawana w ziarnach. Warto także zmielić ją tuż przed parzeniem. Do przygotowywania w ten sposób kawy należy wykorzystać miękką wodę i jak najdrobniej zmielone ziarna.

Kawa z AeroPressu

To urządzenie ma prostą budowę - składa się ze zbiornika, tłoka oraz sitka z filtrem. Jest też niedrogie, niewielkie i można je zabrać nawet na wakacyjny wyjazd. Ponadto ma krótką historię, gdyż pierwszy AeroPress pojawił się na rynku dopiero w 2005 roku. Jego atutem jest łatwy sposób obsługi. Nawet osoby, które do tej pory parzyły jedynie kawę po turecku, poradzą sobie z tym zadaniem. Aby przygotować napój, wystarczy zmielone ziarna zalać wodą, a następnie przeciskać ją przez filtr. Metoda jest polecana tym, którzy lubią kawę o wyjątkowo intensywnym smaku. Można też eksperymentować z ilością wody i parzyć nieco łagodniejszą mała czarną.

Czarny, wyrazisty napój z ekspresu ciśnieniowego

Zakup takiego sprzętu to wydatek, jednak wytrawni kawosze uważają, że parzenie kawy w ekspresie daje najlepsze efekty. Przed przygotowywaniem napoju, należy starannie zmielić ziarna. Jest to bardzo ważne, gdyż przez zmieloną, ubitą kawę zostanie przepuszczona woda. Woda ta będzie miała wysokie ciśnienie, tak aby wydobyć ze zmielonych ziaren wszystkie nuty smakowe.

Dripper do kawy

Dripper to banalnie prosty, ale kultowy gadżet do parzenia kawy. Wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować napar przy jego pomocy, to filtr i zbiornik na gotowy napój. Dripper należy nałożyć na dzbanek lub inne naczynie, w którym pojawi się kawa. Następnie musi się w nim znaleźć filtr. Po wsypaniu odpowiedniej ilości kawy do tego urządzenia wystarczy stopniowo, porcjami zalewać ją ciepłą - ale nie gotującą - wodą. W ten sposób w kilkanaście minut można przygotować aromatyczny napój. Drippery wykonuje się ze szkła, z metalu, a nawet z plastiku. Są one doskonałą alternatywą dla większych i trudnych w czyszczeniu ekspresów przelewowych.

Chemex

Ten gadżet swoją nazwę oraz wygląd zawdzięcza temu, że stworzył go chemik. Chemex to szklana kolba z drewnianym kołnierzem, który służy do trzymania naczynia, gdy we wnętrzu naczynia znajduje się gorąca kawa. Wymaga on tego, aby stosować grube filtry. Umieszczoną w nich kawę zalewa się wodą, która stopniowa przesiąka do naczynia. Przed podaniem napój wystarczy delikatnie zamieszać łyżeczką. Kawa z chemexa słynie z pięknego koloru i wyjątkowo łagodnego smaku.

[product id=22604625,22604624,22604375,22604061]

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium