Infolinia 52 307 07 09
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Jak parzyć herbatę, aby miała więcej kofeiny?

0
Jak parzyć herbatę, aby miała więcej kofeiny?

Niepowtarzalny smak i aromat tego napoju sprawiają, że jest jednym z najpopularniejszych na świecie. W jego składzie znaleźć można nie tylko mnóstwo witamin i minerałów, ale też cennych antyoksydantów. Dostępna jest zarówno w formie sypanej, jak i w saszetkach w kształcie piramidek. Herbata, bo o niej mowa to napój, który stanowi dla wielu osób codzienny rytuał. Jak ją prawidłowo parzyć, by miała o wiele więcej kofeiny? Przeczytaj i sprawdź!

Czym jest kofeina?

Głównym powodem, dla którego człowiek zainteresował się herbatą jest zawarta w niej kofeina, zwana także teiną. Obie te nazwy określają ten sam związek chemiczny. Substancja ta pobudza i wywołuje szereg reakcji w ciele człowieka, bowiem redukuje senność i zmęczenie, a także poprawia tempo reakcji, podnosi ciśnienie krwi i tętno, a także podrażnia układ pokarmowy. W dużej ilości napój ten jest moczopędny.

Czarna herbata jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów napojów, nie tylko ze względu na smak, ale i kolor, który w zależności od czasu parzenia może być miedziany lub wyjątkowo czarny. Jej intensywny smak zależy przede wszystkim od czasu parzenia. 1 gram naparu należy zalać 100 mililitrami wody, a następnie parzyć od 3 do 5 minut, przy czym woda powinna mieć temperaturę od 95 do 100 stopni Celsjusza.

Kofeina w herbacie

Podczas przygotowywania i parzenia herbaty, kofeina wydziela się niemalże od samego początku w dużej ilości. Niemalże 80% tego składniku przedostaje się do naparu w ciągu pierwszej minuty. Zatem im dłużej będziemy parzyć herbatę, tym więcej kofeiny będzie przybywać w naparze, dzięki czemu staje się ona o wiele intensywniejsza. Wiele osób przyznaje, że napar przygotowywany krótko jest smaczniejszy. W przypadku herbat ekspresowych, oddają one kofeinę szybciej niż w przypadku rozdrobnionych liści, które mają większą powierzchnię styku z wodą. Oznacza to, że oddają zawarte w sobie substancje większą powierzchnią. W większości przypadków naparów oddają one całą kofeinę po około 7 minut od parzenia.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium