Czarna herbata jest tym, co ludzie sobie wyobrażają mając na myśli filiżankę herbaty. Wychowaliśmy się pijąc najróżniejsze rodzaje czarnej herbaty. Większość (80%) konsumowanej na świecie herbaty to właśnie warianty herbaty czarnej. Jest ona w pełni fermentowana i zawiera najwięcej teiny ze wszystkich herbat. Zawiera również flawonoidy, które wzmacniają naczynia krwionośne, hamują rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudzają go do wydzielania soków trawiennych. Znany jest również dobroczynny, stabilizujący wpływ flawonoidów na ciśnienie krwi.
Przy produkcji herbaty czarnej można wyróżnić 4 podstawowe etapy:
- Więdnięcie - zerwane liście poddaje się więdnięciu by przy zwijaniu nie pękała ich powierzchnia.
- Zwijanie lub skręcanie - w tym procesie liście wydają owocowy zapach przypominający jabłka. W zwiniętych liściach uwalniają się substancje chemiczne, które decydują o ostatecznym kolorze i aromacie herbaty.
- Fermentacja - zwinięte listki pozostawia się na kilka godzin, aby wchłonęły tlen, co pociąga za sobą przemiany chemiczne zmieniające barwę liści z zielonej na rdzawoczerwoną.
- Suszenie - Utlenione liście są poddawane wysokiej temperaturze w celu zahamowania dalszego naturalnego rozkładu zyskując swój ostateczny czarny kolor i wyrazisty aromat herbaciany.
CIEKAWOSTKA! Legenda głosi, że po raz pierwszy herbatę poddano fermentacji przez przypadek - w wyniku zamoknięcia ładunku zielonej herbaty. W ten sposób "odkryto" czarną herbatę.
Jak prawidłowo zaparzyć czarną herbatę ?
- 1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml)
- temp. wody 95 st. C
- czas zaparzania ok. 3 min. pod przykryciem
- po tym czasie liście należy oddzielić od naparu