Infolinia 52 307 07 09
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Czarna, biała, zielona czy czerwona - poznaj właściwości naszych herbat!

0
Czarna, biała, zielona czy czerwona – poznaj właściwości naszych herbat!

Nic tak nie rozgrzewa w chłodne poranki, nie dopełnia posiłków w trakcie dnia i nie przynosi ukojenia przed snem, jak herbata! A to, że najlepiej smakuje ona z ulubionego kubka, to już nie byle stwierdzenie, a dowód poparty wielowiekowym doświadczeniem! 😉 Dziś przyjrzymy się historii tego znanego na całym świecie napoju oraz poznamy właściwości poszczególnych gatunków herbat! Który z nich jest Twoim ulubionym?

Z Chin aż do Europy

Statystycznie herbata to drugi najchętniej spożywany napój na świecie. Kontrowersje dotyczą jednak pierwszego miejsca, które w zależności od rankingu, zajmuje woda lub kawa. Niemniej jednak herbata cieszy się ogromną popularnością praktycznie na każdym kontynencie. Tym bardziej trudno uwierzyć, że została ona odkryta zupełnie przez przypadek.

Według legend pierwszą filiżankę herbaty miał okazję degustować mityczny cesarz Shennong w 2737 roku p.n.e., który zbiegiem okoliczności postanowił zaparzyć herbaciane liście. A że w każdej legendzie jest ziarnko prawdy, szybko przyjęto, że to właśnie Chiny są ojczyzną herbaty. Pierwsze oficjalne zapiski na jej temat pochodzą z X wieku p.n.e. W Europie zaś pojawiła się dopiero w wieku XVII.

Różne gatunki, wiele właściwości

Początkowo herbata była uznawana za… używkę. Ludzie chętnie jej kosztowali, a nawet i spożywali w bardzo dużych ilościach. Jednocześnie nie zauważano, aby przynosiła ona jakiekolwiek korzyści prozdrowotne. Po zgłębieniu tego tematu szybko jednak okazało się, że herbata ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.

Herbata to napar powstający z liści i pąków rośliny o nazwie Camellia sinensis. Podlegają one licznym procesom obróbczym, dzięki którym nabierają konkretnych właściwości. Wśród rodzajów herbat wyróżniamy:

- herbatę czarną,

- herbatę zieloną,

- herbatę białą,

- herbatę żółtą,

- herbatę czerwoną (Pu-erh)

- herbatę turkusową (Oolong).

  1. Czarna herbata

Czarna herbata to jedna z najpopularniejszych herbat na całym świecie. Powstaje ona w wyniku czterech procesów: więdnięcia, skręcania, utleniania oraz suszenia. Czarny napar jest bogaty w polifenole, które obniżają ciśnienie krwi. Charakteryzuje się także dużą zawartością teiny, która pobudza oraz poprawia krążenie. Dodatkowo czarna herbata korzystnie wpływa na działanie układu pokarmowego, hamując namnażanie się bakterii oraz poprawiając trawienie. Do najpopularniejszych gatunków czarnej herbaty zaliczamy: assam, darjeeling, ceylon oraz yunnan.

 

[product id="22603962, 22595558, 22604958, 22603967"]

 

  1. Zielona herbata

Czy wiesz, że odpowiednio zaparzona filiżanka zielonej herbaty działa lepiej niż kubek ulubionej kawy? Zielona herbata powstaje z liści, które tuż po zerwaniu są natychmiast suszone, z pominięciem procesu fermentacji. Dzięki temu jest to gatunek, który zawiera najwięcej polifenoli i przeciwutleniaczy. Związki te pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, regulują poziom cukru we krwi oraz są przydatne w walce ze złym cholesterolem. Zawarte w herbacie flawonoidy spowalniają proces starzenia. Dodatkowo zielony napar jest pomocny przy spalaniu tkanki tłuszczowej. Do najpopularniejszych gatunków zielonej herbaty zaliczamy: senchę, gunpowder oraz matchę.

 

[product id="22563114, 22563173, 22604127, 22604913"]

 

  1. Biała herbata

Biała herbata to gatunek, który powstaje z młodych pączków. Charakteryzuje się minimalnym przetwarzaniem – po zwiędnięciu liście są zrywane i suszone. Dzięki temu biała herbata jest bogata w witaminę C, co pozytywnie wpływa na odporność. Ponadto, dzięki zawartości antyoksydantów, wykazuje ona właściwości pobudzające i orzeźwiające. Biała herbata jest uznawana za jeden z najdroższych gatunków na całym świecie.

 

[product id="22604176, 22604178, 22604177, 22604959"]

 

  1. Żółta herbata

Żółta herbata jest wytwarzana w podobny sposób, co zielona. Liście są utleniane, a następnie podlegają procesowi fermentacji w wilgotnym środowisku z udziałem mikroorganizmów. Dzięki temu żółty napar charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwrodnikowymi.

 

  1. Czerwona herbata (Pu-erh)

Czerwona herbata znana jest także jako Pu-erh. Tuż po zbiorze liście są poddawane dodatkowemu procesowi leżakowania i fermentacji z udziałem mikroorganizmów. Jeżeli chodzi o właściwości prozdrowotne, czerwonej herbacie przypisuje się pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, regulację przemiany materii, działanie antybakteryjne oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych chorób. Dodatkowo jest ona uznawana za sojusznika w walce z tkanką tłuszczową oraz procesami starzenia.

 

[product id="22595420, 22603968, 22604672, 22604172"]

 

  1. Herbata turkusowa (Oolong)

Oolong, czyli inaczej herbata turkusowa, to gatunek, który tuż po zerwaniu jest poddawany procesowi suszenia na słońcu. Następnie po zwiędnięciu liście są kilkukrotnie „wytrząsane” w bambusowych koszach lub maszynach. Herbata Oolong jest bogata w witaminy i minerały. Ze względu na wysoką zwartość katechin wykazuje także właściwości antyoksydacyjne, co spowalnia rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów czy cukrzycy.

 

[product id="22604175, 22595581, 22595585, 22604946"]

 

Tyle z teorii, czas przetestować poszczególne gatunki w praktyce! Nie wiem, jak Ty, ale ja właśnie idę zaparzyć ulubioną herbatę! 😉

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium