Infolinia 52 307 07 09

Buddyjska ceremonia teraz w Twoim domu!

Matcha to japońska sproszkowana zielona herbata, która powstaje z liści krzewów ocienianych specjalnymi matami. Choć w krajach europejskich gatunek ten dopiero od niedawna zyskuje na popularności, tak naprawdę jego tradycja sięga XII wieku. Prosto z Japonii, herbata matcha powędrowała do Chin Wraz z buddyjskimi mnichami, gdzie do dziś jest wykorzystywana podczas ceremonii picia herbaty cha-no-yu.

Herbaty matcha

Duży zestaw matcha japońska Ujicha 80g czarka x2 oraz akcesoria

Duży zestaw matcha japońska Ujicha 80g czarka x2 oraz akcesoria
Duży zestaw matcha japońska Ujicha 80g czarka x2 oraz akcesoria

Prawdziwie naturalny zestaw o wyjątkowych właściwościach wykonany w zgodzie z naturą.

Co znajdziemy w zestawie

  • Japan Matcha premium Ujicha w puszce 80g
  • 2x Oryginalna czarka japońska (możliwość wyboru wzoru)
  • Miotełka chasen do ubijania herbaty
  • Łyżeczka chaschaku oryginalna miarka bambusowa
  • Matcha cholder czyli stojak do miotełki
  • Termometr w drewnianym pokrowcu
  • Zdobienie w kolorze czarnym jako wypełnienie
  • Całość umieszczona w drewnianym plecionym i malowanym koszyku 35x25x9cm

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

429,90 zł

kpl.

Do czego można wykorzystać matchę?

Sproszkowana zielona herbata matcha może mieć różnorodne zastosowanie. Najczęściej wykorzystuje się ją do:

  • herbaty na ciepło,
  • napojów mrożonych (np. matcha latte),
  • ciast i ciasteczek,
  • deserów lodowych,
  • potraw (np. makaronu soba).

Jak powstaje herbata matcha?

Herbata matcha należy do ekskluzywnych gatunków, których sekret produkcji zna wyłącznie niewielu japońskich rolników. Co więcej, tylko w tamtym rejonie występują warunki, które umożliwiają wyhodowanie najwyższej jakości matchy. Mimo to uprawy tego gatunku można znaleźć także w Chinach czy Korei.

Do produkcji herbaty matcha głównie używa się aromatycznych liści herbaty tencha. Są one krótko parzone, a następnie długo pieczone w specjalistycznych piecach. Po wysuszeniu listki zostają zmielone na drobny zielony pył, z którego powstaje aromatyczny napój i słodkim smaku z trawiastymi nutami.

Prozdrowotne właściwości herbaty matcha

Matcha to napój ceniony za swoje wyjątkowe właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie i samopoczucie. Zielony proszek jest bogaty w przeciwutleniacze, aminokwasy, witaminy A, C i E, minerały oraz kofeinę. Z dobrodziejstwa zielonej herbaty matcha chętnie korzystają także osoby dbające o smukłą sylwetkę, ponieważ przyspiesza ona metabolizm.

Jak parzyć matchę?

Parzenie herbaty matcha znacząco różni się od przygotowywania tradycyjnej herbaty liściastej. Do uzyskania napoju potrzebne są specjalne akcesoria, jak:

  • bambusowa miotełka do spieniania (chasen),
  • drewniana łyżeczka do odmierzania matchy (chashaku),
  • czarka do przyrządzania naparu (matchawan lub chawan).

Aby przygotować herbatę, wystarczy wsypać płaską łyżeczkę matchy do czarki, a następnie zalać ją 150 ml wody o temperaturze 70-80℃. Następnie należy szybkimi ruchami wymieszać zawartość za pomocą miotełki chasen. Napar jest gotowy w momencie, w którym na powierzchni pojawi się pianka.

Ulubiona herbata matcha oraz niezbędne akcesoria do jej zaparzenia czekają na Ciebie w naszym sklepie internetowym!

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
Pasuje dla Ciebie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium