Kategorie
Wysyłka w
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
Herbaty z Kraju Kwitnącej Wiśni
Japończycy to znawcy i smakosze herbaty. Jednak oprócz tego zajmują się oni także uprawą krzewów herbacianych. Plantacje w Kraju Kwitnącej Wiśni znajdują się – w odróżnieniu od chińskich – u stóp gór, a nie na ich zboczach czy szczytach. Z Japonii pochodzą wyśmienite zielone herbaty – znajdziesz je w naszym sklepie!
Zestaw japońskich herbat na prezent
Zestaw zawiera:
- Matcha Iri Genmaicha 70g Zielona herbata powstała w wyniku zmieszania herbaty bancha z pref. Shizuoka oraz prażonych ziaren ryżu. Dla uszlachetnienia naparu, wzbogacona została dodatkiem ceremonialnej herbaty matcha z pref. Uji (stąd nazwa "iri matcha"). Charakteryzuje ją żółto-zielony kolor, któremu towarzyszy mocny ryżowy aromat oraz wyśmienity, orzeźwiający smak. Ulubiona zielona herbata Polaków, delikatnie pobudzająca.
- Konacha 50g Herbata powstała z senchy, rozdrobniona, o charakterystycznym słodkawym smaku, mocnym zapachu i kolorze. Przeznaczona jest do codziennego użytku, serwowana w barach sushi, doskonała jako składnik wielu potraw i deserów.
- Japońska zielona herbata FUKAMUSHICHA 50g Herbata idealna dla osób z wrażliwym żołądkiem. Pochodzi ze zbiorów senchy z pref. Shizuoka, poddanej wydłużonemu procesowi odparowywania. Napar o delikatnym choć głębokim smaku i subtelnym aromacie.
- Bancha klasyczna japońska 60g Japońska zielona herbata pochodząca z późnego zbioru. Duże, twarde i bardziej żylaste listki wraz z miękkimi łodyżkami dają delikatny napar o małej zawartości teiny. Bardzo bogata w wapń i żelazo, o świeżym aromacie. Doskonała jako herbata popołudniowo-wieczorna. Uspokaja i relaksuje. Polecana zarówno najmłodszym jak i osobom starszym. Do picia także na zimno - doskonale odświeża i gasi pragnienie oraz niezwykle korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Bancha Shizouka 500 g herbata zielona japońska
Bancha klasyczna japońska 500 g
Japońska zielona herbata pochodząca z późnego zbioru. Duże, twarde i bardziej żylaste listki wraz z miękkimi łodyżkami dają delikatny napar o małej zawartości teiny. Bardzo bogata w wapń i żelazo, o świeżym aromacie. Doskonała jako herbata popołudniowo-wieczorna. Uspokaja i relaksuje. Polecana zarówno najmłodszym jak i osobom starszym. Do picia także na zimno - świetnie odświeża i gasi pragnienie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Gyokuro 80 g herbata zielona japońska z Kyoto, Uji
Herbata zielona, japońska Gyokuro 80 g
Gyokuro z Uji to prestiżowa zielona herbata pochodząca z historycznego miasta Uji w prefekturze Kyoto, Japonii. Uji, znane z długiej tradycji uprawy herbaty i jako miejsce powstania japońskiej sztuki parzenia herbaty, słynie z produkcji wysokiej jakości herbat, wśród których Gyokuro zajmuje szczególne miejsce. Ta luksusowa herbata jest uprawiana w cieniu przez 2-3 tygodnie przed zbiorami, co zwiększa zawartość chlorofilu oraz aminokwasów, zwłaszcza teaniny, nadając jej charakterystyczny smak umami i słodki aromat.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Gyokuro japońskie Kyoto Uji 80 g - japońska zielona herbata
Składniki: japońska zielona herbata Gyokuro
Prefektura: Kyoto, miasto Uji
Masa netto: 80 g
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Niekwestionowana Królowa japońskich zielonych herbat.
Pochodzi z upraw z rejonu Uji w pref. Kioto w Japonii, słynącej na całym świecie z produkcji herbaty Gyokuro oraz Matcha na najwyższym poziomie. (Drzewa herbaciane zasadzone po raz pierwszy w mieście Uji w pref. Kioto datuje się na 1271 rok).
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Matcha japońska Ujicha Uji Kyoto 80g No. 1
Składniki: zielona herbata japońska sproszkowana
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Japońska herbata Gyokuro Konacha 100 g rozdrobniona
Herbata zielona, japońska Gyokuro Konacha 100 g
Japońska zielona herbata Konacha uzyskiwana w procesie przygotowania najwyższej jakości herbaty Gyokuro. Napar o wyrazistym odświeżającym smaku z wyczuwalną słodyczą, w brylantowo-zielonym kolorze.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Hojicha Shizouka Japan 100 g - sproszkowana japońska zielona herbata
Składniki: zielona liściasta japońska herbata sproszkowana z dodatkiem sproszkowanego prażonego ryżu
Masa netto: 100 g
Prefektura: Shizouka
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Sproszkowana zielona prażona herbata Hojicha - specjał wśród japońskich zielonych herbat, z późnych zbiorów liści. Brązowy napar o oryginalnym “dymnym” smaku i aromacie, powstały w specjalnym procesie prażenia liści.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Funmatsu Ryokucha 50 g herbata zielona japońska sproszkowana
Herbata zielona, japońska Funmatsu Ryokucha 50 g
Japońska zielona herbata, sproszkowana, rozpuszczalna. Pochodzi z wysokiej jakości Senchy z pref. Shizuoka. Podobnie jak herbata Matcha (choć ma znacznie łagodniejszy smak), zawiera najwyższą spośród wszystkich innych herbat ilość katechin (przeciwutleniaczy), które doskonale służą zdrowiu i urodzie. Bardzo wygodna w przygotowaniu, doskonale miesza się i rozpuszcza się w wodzie (ciepłej, oraz zimnej), bez ubijania jak w przypadku herbaty Matcha. Intensywność smaku możesz określać samodzielnie, łącząc ją z mniejszą lub większą ilością wody. Doskonała, bardzo zdrowa i łatwa w przygotowaniu herbata do wszystkich spożywanych posiłków także ulubionych Sushi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Sencha Tokujyoo Shizouka 100 g - japońska zielona herbata
Składniki: japońska zielona herbata
Prefektura: Shizouka
Masa netto: 100 g
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Doskonała zielona herbata Sencha najwyższej jakości. Przygotowywana z wyselekcjonowanych zbiorów Ichibanchy (pierwszy zbiór herbaty) zbieranej wczesną wiosną w pobliżu góry Fudżi w pref. Shizuoka (zagłębia zielonej herbaty znanego na świecie z produkcji herbaty Sencha najwyższej jakości).
Wyjątkowość Tokujyoo Senchy to jej niezwykle odświeżający, lekki charakter, na który mają wpływ przetaczające się przez teren pref. Shizuoka mgły rzeczne. Pokrywają one krzewy herbaciane plantacji pref. Shizuoka swoistą poranną mgiełką, co nadaje herbacie z tego rejonu ten niezwykle wyjątkowy charakter.
Przyjemny, aromatyczny napar w kolorze wiosennej zieleni o wyrafinowanym, lekkim i świeżym smaku z elegancją goryczki, wnoszącej te niezwykłe orzeźwienie. Bogate źródło witaminy C.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Sencha Yorokobi Shizouka 100 g - japońska zielona herbata
Składniki: japońska zielona herbata
Prefektura: Shizouka
Masa netto: 100 g
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Klasyka wśród japońskich zielonych herbat. Pochodzi w 100% z upraw z górzystych rejonów pref. Shizuoka
Wykwintny napar, o wyrazistym, długo utrzymującym się świeżym, orzeźwiającym smaku i przyjemnym armacie. Bogata w Wit. C. Wskazana przy wszelkich dietach - reguluje przemianę materii. Latem doskonała jako mrożona zielona herbata.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Matcha Iri Genmaicha 70 g herbata japońska Bancha z dodatkiem prażonego ryżu oraz matchy
Herbata zielona, japońska Matcha Iri Genmaicha 70 g
Zielona herbata powstała w wyniku zmieszania herbaty bancha z pref. Shizuoka oraz prażonych ziaren ryżu. Dla uszlachetnienia naparu, wzbogacona została dodatkiem ceremonialnej herbaty matcha z pref. Uji (stąd nazwa "iri matcha"). Charakteryzuje ją żółto-zielony kolor, któremu towarzyszy mocny ryżowy aromat oraz wyśmienity, orzeźwiający smak.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Matcha iri Genmaicha Schichi Fuku 100 g - japońska zielona herbata
Składniki: japońska zielona herbata Bancha, prażony ryż, sproszkowana japońska zielona herbata Matcha.
Masa netto: 100 g
Prefektura: Shizouka
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
„Herbata siedmiu szczęść” - zielona herbata powstała w wyniku zmieszania herbaty banchy z pref. Shizuoka oraz prażonych ziaren ryżu. Dla uszlachetnienia naparu, wzbogacona została dodatkiem ceremonialnej herbaty Matcha pochodzącej z pref. Uji (stąd nazwa "iri matcha"). Charakteryzuje ją intensywny zielony kolor, któremu towarzyszy mocny ryżowy aromat oraz wyśmienity smak.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Gyokuro herbata zielona japońska liściasta
Gyokuro herbata zielona japońska liściasta
Herbata Gyokuro to ekskluzywny rodzaj japońskiej zielonej herbaty, ceniony za swój wyjątkowy smak i aromat. Znana również jako "Krople Róży", Gyokuro jest uprawiana w cieniu przez około 20-30 dni przed zbiorami, co zwiększa zawartość aminokwasów, zwłaszcza teaniny, nadając jej słodki i kremowy smak. Liście są starannie zbierane, a następnie parzone w niższych temperaturach, aby uzyskać bogaty, jasnozielony napar o głębokim, smaku umami i subtelnym, kwiatowym aromacie. Herbata Gyokuro to synonim luksusu, doskonała dla miłośników zielonej herbaty i wyjątkowych doznań smakowych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Sencha Shizouka 100 g - japońska zielona herbata
Składniki: japońska zielona herbata
Prefektura: Shizouka
Masa netto: 100 g
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Japońska zielona herbata. Pochodzi w 100% z upraw z górzystych rejonów prefektury Shizuoka. Wykwintny napar, o wyrazistym, długo utrzymującym się świeżym, orzeźwiającym smaku i przyjemnym armacie. Bogata w witaminę C. Wskazana przy wszelkich dietach - reguluje przemianę materii. Latem doskonała jako mrożona zielona herbata.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Herbata zielona Fukamushicha 50 g japońska
Herbata zielona, japońska Fukamushicha 50 g
Fukamushicha to specjalny rodzaj japońskiej zielonej herbaty, wyróżniającej się dłuższym procesem parzenia na parze. Dzięki temu liście stają się wyjątkowo miękkie i delikatne, co pozwala na uwolnienie głębszych smaków i aromatów podczas zaparzania. Napar z herbaty Fukamushicha ma intensywny, jasnozielony kolor oraz bogaty, pełny smak z nutami umami i lekką słodyczą. Aromat tej herbaty przypomina świeżo skoszoną trawę, z delikatnymi nutami morskim w tle.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Poznaj wyjątkowe walory smakowe japońskich herbat
Japońskie zielone herbaty mają zbalansowany smak i głęboki aromat. W kraju tym są produkowane dobrze znane:
- bancha – japońska bancha ma słodko-trawiasty posmak i bardzo jasny, żółto-zielony kolor
- sencha – jest to herbata, którą produkuje się z niezmielonych liści. Napar ten ma subtelny, ziołowy bukiet smakowy, mocny aromat i oliwkową barwę.
Herbaty te są dostępne w opakowaniach o różnej wielkości. W naszym sklepie kupisz też suszone liście w ozdobnym, efektownym opakowaniu – np. w puszcze, kartoniku z okienkiem czy w celofanowym rożku. Tym, którzy chcą spróbować różnych gatunków japońskich herbat, możemy zaproponować zestawy z kilkoma mieszankami aromatycznych suszonych liści.
Jak parzy się japońskie herbaty?
Picie herbaty w Japonii jest rytuałem. Jednak aby delektować się smakiem naparów, wystarczy przestrzegać zasad ich przygotowywania. Zarówno banchę, jak i senchę należy parzyć 1-3 minut wodą o temperaturze od 70 °C do 80 °C. Jedna porcja suszu może być aż trzykrotnie wykorzystana do przygotowania herbaty. Aby zaparzyć 200 ml naparu, należy wsypać do filiżanki 1-2 łyżki suszonych liści.
Japońskie herbaty nie ustępują po żadnym względem tym produkowanym w innych regionach świata – przekonaj się, jak wyśmienite są napary przygotowywane na bazie tych liści!
Japońskie zielone herbaty charakteryzują się niezwykłym kunsztem wykonania oraz niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Japończyczy znaleźli sposób na zróżnicowanie smaku naparu dzięki wieloletnim doświadczeniom z tą rośliną. Japońskie herbaty wyróżniają się nie tylko sposobem przetwarzania. Już same plantacje herbaciane są umiejscowione nietypowo. Zwykle herbatę uprawia się na wysokogórskich plantacjach, natomiast w przypadku Japończyków herbatę uprawaiają oni u stóp gór. Na smak japońskich naparów wpływają również wulkaniczne gleby.
Przy zaparzaniu wysokiej jakości herbaty ważna jest woda dobrej jakości. Najlepiej używać wody przefiltrowanej, o niskim pH i niskiej zawartości wapna. Im bardziej miękka woda, tym lepiej wydobywa smaki i aromaty z herbaty.
W naszym sklepie znajdziecie Państwo cały wachlarz różnych rodzajów japońskiej zielonej herbaty uprawianej w różnych prefekturach.