Herbaty z Kraju Kwitnącej Wiśni
Japończycy to znawcy i smakosze herbaty. Jednak oprócz tego zajmują się oni także uprawą krzewów herbacianych. Plantacje w Kraju Kwitnącej Wiśni znajdują się – w odróżnieniu od chińskich – u stóp gór, a nie na ich zboczach czy szczytach. Z Japonii pochodzą wyśmienite zielone herbaty – znajdziesz je w naszym sklepie!
Bancha japońska
Składniki:
- herbata zielona Bancha 100%.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Japan Sencha premium
Składniki:
- herbata zielona Sencha 100%.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Japan sencha Tokujyoo Shizouka - japońska zielona herbata
Składniki: herbata zielona japońska 100%.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kukicha Shizouka 100 g - japońska zielona herbata z łodyżek Sencha
Składniki: japońska zielona herbata Kukicha
Prefektura: Shizouka
Masa netto: 100 g
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Zielona herbata produkowana z łodyżek Sencha. Przyjemny napar o małej ilości goryczy oraz wyraźnej głębi smaku z kwiatowo-owocową nutką. Ma wyjątkowy zapach i kolor świeżej zieleni.
Kukicha z prefektury Shizuoka to herbata pochodząca z regionu w Japonii, który słynie z produkcji wysokiej jakości herbat. Ta herbata cechuje się delikatnym smakiem i aromatem, który zawdzięcza się zastosowaniu wyselekcjonowanych gałązek herbaty. W smaku można wyczuć nuty orzechowe i ziołowe, a także lekką nutę słodyczy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Bancha Shizouka Japan 100 g - japońska zielona herbata
Składniki: zielona liściasta japońska herbata
Masa netto: 100 g
Prefektura: Shizouka
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Japońska zielona herbata, pochodząca z późnych zbiorów Sencha z prefektury Shizuoka. Duże, grubsze liście zawierają mniej tanin i kofeiny, dając delikatny ale wyrazisty napar. Pijana na zimno doskonale orzeźwia.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Konacha 50 g rozdrobniona japońska herbata Sencha
Herbata zielona, japońska Konacha 50 g
Herbata powstała z senchy, rozdrobniona, o charakterystycznym słodkawym smaku, mocnym zapachu i kolorze. Przeznaczona jest do codziennego użytku, serwowana w barach sushi, doskonała jako składnik wielu potraw i deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Japan Sencha Kagoshima
Składniki: herbata zielona 100%.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Genmaicha Shizouka 100 g - japońska zielona herbata z prażonym ryżem
Składniki: japońska zielona japońska Bancha, prażony ryż
Masa netto: 100 g
Prefektura: Shizouka
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Zielona herbata powstała w wyniku zmieszania herbaty Banchy z pref. Shizuoka oraz prażonych ziaren ryżu. Charakteryzuje ją intensywny zielony kolor, któremu towarzyszy mocny ryżowy aromat oraz wyśmienity smak.
Genmaicha z prefektury Shizuoka to herbata pochodząca z regionu w Japonii, który słynie z produkcji wysokiej jakości herbat. Liście herbaty do produkcji tej herbaty są starannie wyselekcjonowane, a ziarna ryżu są prażone tak, by uzyskać najlepszy smak i aromat.
W smaku genmaicha z Shizuoki można wyczuć nuty orzechowe i ziołowe.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Hojicha 60 g herbata zielona japońska palona
Zielona herbata, japońska Hojicha 60 g
Hojicha to unikalna japońska herbata, która wyróżnia się wśród innych zielonych herbat dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi i aromatowi. Ta herbata, produkowana z liści i łodyg, przechodzi proces palenia, który nadaje jej głęboki, orzechowy posmak oraz ciepłą, ziemistą barwę. Proces ten również obniża zawartość kofeiny, co czyni Hojicha doskonałym napojem do relaksu i picia wieczorem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Bancha japońska 60 g herbata zielona z późnego zbioru
Herbata zielona, japońska Bancha 60 g
Japońska zielona herbata pochodząca z późnego zbioru. Duże, twarde i bardziej żylaste listki wraz z miękkimi łodyżkami dają delikatny napar o małej zawartości teiny. Bardzo bogata w wapń i żelazo, o świeżym aromacie. Doskonała jako herbata popołudniowo-wieczorna. Uspokaja i relaksuje. Polecana zarówno najmłodszym jak i osobom starszym. Do picia także na zimno - świetnie odświeża i gasi pragnienie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Sencha japońska Shizouka 50 g zielona herbata
Herbata zielona, japońska Sencha 50 g
Sencha z prefektury Shizuoka to jedna z najbardziej cenionych japońskich zielonych herbat, słynąca z wyjątkowego smaku, aromatu i jakości. Położona w centralnej części Japonii, u podnóża góry Fuji, Shizuoka jest największym producentem zielonej herbaty w kraju, a jej sprzyjający klimat i żyzne gleby sprawiają, że uprawiana tam Sencha jest wyjątkowo bogata w smaku. Herbata ta charakteryzuje się delikatnym, świeżym i lekko trawiastym smakiem, z subtelnymi nutami słodyczy i umiarkowaną goryczką.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Herbata zielona Fukamushicha 50 g japońska
Herbata zielona, japońska Fukamushicha 50 g
Fukamushicha to specjalny rodzaj japońskiej zielonej herbaty, wyróżniającej się dłuższym procesem parzenia na parze. Dzięki temu liście stają się wyjątkowo miękkie i delikatne, co pozwala na uwolnienie głębszych smaków i aromatów podczas zaparzania. Napar z herbaty Fukamushicha ma intensywny, jasnozielony kolor oraz bogaty, pełny smak z nutami umami i lekką słodyczą. Aromat tej herbaty przypomina świeżo skoszoną trawę, z delikatnymi nutami morskim w tle.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Sencha Shizouka 100 g - japońska zielona herbata
Składniki: japońska zielona herbata
Prefektura: Shizouka
Masa netto: 100 g
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Japońska zielona herbata. Pochodzi w 100% z upraw z górzystych rejonów prefektury Shizuoka. Wykwintny napar, o wyrazistym, długo utrzymującym się świeżym, orzeźwiającym smaku i przyjemnym armacie. Bogata w witaminę C. Wskazana przy wszelkich dietach - reguluje przemianę materii. Latem doskonała jako mrożona zielona herbata.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Gyokuro herbata zielona japońska liściasta
Gyokuro herbata zielona japońska liściasta
Herbata Gyokuro to ekskluzywny rodzaj japońskiej zielonej herbaty, ceniony za swój wyjątkowy smak i aromat. Znana również jako "Krople Róży", Gyokuro jest uprawiana w cieniu przez około 20-30 dni przed zbiorami, co zwiększa zawartość aminokwasów, zwłaszcza teaniny, nadając jej słodki i kremowy smak. Liście są starannie zbierane, a następnie parzone w niższych temperaturach, aby uzyskać bogaty, jasnozielony napar o głębokim, smaku umami i subtelnym, kwiatowym aromacie. Herbata Gyokuro to synonim luksusu, doskonała dla miłośników zielonej herbaty i wyjątkowych doznań smakowych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Matcha iri Genmaicha Schichi Fuku 100 g - japońska zielona herbata
Składniki: japońska zielona herbata Bancha, prażony ryż, sproszkowana japońska zielona herbata Matcha.
Masa netto: 100 g
Prefektura: Shizouka
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
„Herbata siedmiu szczęść” - zielona herbata powstała w wyniku zmieszania herbaty banchy z pref. Shizuoka oraz prażonych ziaren ryżu. Dla uszlachetnienia naparu, wzbogacona została dodatkiem ceremonialnej herbaty Matcha pochodzącej z pref. Uji (stąd nazwa "iri matcha"). Charakteryzuje ją intensywny zielony kolor, któremu towarzyszy mocny ryżowy aromat oraz wyśmienity smak.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Poznaj wyjątkowe walory smakowe japońskich herbat
Japońskie zielone herbaty mają zbalansowany smak i głęboki aromat. W kraju tym są produkowane dobrze znane:
- bancha – japońska bancha ma słodko-trawiasty posmak i bardzo jasny, żółto-zielony kolor
- sencha – jest to herbata, którą produkuje się z niezmielonych liści. Napar ten ma subtelny, ziołowy bukiet smakowy, mocny aromat i oliwkową barwę.
Herbaty te są dostępne w opakowaniach o różnej wielkości. W naszym sklepie kupisz też suszone liście w ozdobnym, efektownym opakowaniu – np. w puszcze, kartoniku z okienkiem czy w celofanowym rożku. Tym, którzy chcą spróbować różnych gatunków japońskich herbat, możemy zaproponować zestawy z kilkoma mieszankami aromatycznych suszonych liści.
Jak parzy się japońskie herbaty?
Picie herbaty w Japonii jest rytuałem. Jednak aby delektować się smakiem naparów, wystarczy przestrzegać zasad ich przygotowywania. Zarówno banchę, jak i senchę należy parzyć 1-3 minut wodą o temperaturze od 70 °C do 80 °C. Jedna porcja suszu może być aż trzykrotnie wykorzystana do przygotowania herbaty. Aby zaparzyć 200 ml naparu, należy wsypać do filiżanki 1-2 łyżki suszonych liści.
Japońskie herbaty nie ustępują po żadnym względem tym produkowanym w innych regionach świata – przekonaj się, jak wyśmienite są napary przygotowywane na bazie tych liści!
Japońskie zielone herbaty charakteryzują się niezwykłym kunsztem wykonania oraz niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Japończyczy znaleźli sposób na zróżnicowanie smaku naparu dzięki wieloletnim doświadczeniom z tą rośliną. Japońskie herbaty wyróżniają się nie tylko sposobem przetwarzania. Już same plantacje herbaciane są umiejscowione nietypowo. Zwykle herbatę uprawia się na wysokogórskich plantacjach, natomiast w przypadku Japończyków herbatę uprawaiają oni u stóp gór. Na smak japońskich naparów wpływają również wulkaniczne gleby.
Przy zaparzaniu wysokiej jakości herbaty ważna jest woda dobrej jakości. Najlepiej używać wody przefiltrowanej, o niskim pH i niskiej zawartości wapna. Im bardziej miękka woda, tym lepiej wydobywa smaki i aromaty z herbaty.
W naszym sklepie znajdziecie Państwo cały wachlarz różnych rodzajów japońskiej zielonej herbaty uprawianej w różnych prefekturach.