Herbaty z Kraju Kwitnącej Wiśni
Japończycy to znawcy i smakosze herbaty. Jednak oprócz tego zajmują się oni także uprawą krzewów herbacianych. Plantacje w Kraju Kwitnącej Wiśni znajdują się – w odróżnieniu od chińskich – u stóp gór, a nie na ich zboczach czy szczytach. Z Japonii pochodzą wyśmienite zielone herbaty – znajdziesz je w naszym sklepie!
Sencha Yorokobi Shizouka 100 g - japońska zielona herbata
Składniki: japońska zielona herbata
Prefektura: Shizouka
Masa netto: 100 g
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Klasyka wśród japońskich zielonych herbat. Pochodzi w 100% z upraw z górzystych rejonów pref. Shizuoka
Wykwintny napar, o wyrazistym, długo utrzymującym się świeżym, orzeźwiającym smaku i przyjemnym armacie. Bogata w Wit. C. Wskazana przy wszelkich dietach - reguluje przemianę materii. Latem doskonała jako mrożona zielona herbata.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Sencha Tokujyoo Shizouka 100 g - japońska zielona herbata
Składniki: japońska zielona herbata
Prefektura: Shizouka
Masa netto: 100 g
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Doskonała zielona herbata Sencha najwyższej jakości. Przygotowywana z wyselekcjonowanych zbiorów Ichibanchy (pierwszy zbiór herbaty) zbieranej wczesną wiosną w pobliżu góry Fudżi w pref. Shizuoka (zagłębia zielonej herbaty znanego na świecie z produkcji herbaty Sencha najwyższej jakości).
Wyjątkowość Tokujyoo Senchy to jej niezwykle odświeżający, lekki charakter, na który mają wpływ przetaczające się przez teren pref. Shizuoka mgły rzeczne. Pokrywają one krzewy herbaciane plantacji pref. Shizuoka swoistą poranną mgiełką, co nadaje herbacie z tego rejonu ten niezwykle wyjątkowy charakter.
Przyjemny, aromatyczny napar w kolorze wiosennej zieleni o wyrafinowanym, lekkim i świeżym smaku z elegancją goryczki, wnoszącej te niezwykłe orzeźwienie. Bogate źródło witaminy C.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Sencha Shizouka 100 g - japońska zielona herbata
Składniki: japońska zielona herbata
Prefektura: Shizouka
Masa netto: 100 g
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Japońska zielona herbata. Pochodzi w 100% z upraw z górzystych rejonów prefektury Shizuoka. Wykwintny napar, o wyrazistym, długo utrzymującym się świeżym, orzeźwiającym smaku i przyjemnym armacie. Bogata w witaminę C. Wskazana przy wszelkich dietach - reguluje przemianę materii. Latem doskonała jako mrożona zielona herbata.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Sencha japońska Shizouka 50 g zielona herbata
Herbata zielona, japońska Sencha 50 g
Sencha z prefektury Shizuoka to jedna z najbardziej cenionych japońskich zielonych herbat, słynąca z wyjątkowego smaku, aromatu i jakości. Położona w centralnej części Japonii, u podnóża góry Fuji, Shizuoka jest największym producentem zielonej herbaty w kraju, a jej sprzyjający klimat i żyzne gleby sprawiają, że uprawiana tam Sencha jest wyjątkowo bogata w smaku. Herbata ta charakteryzuje się delikatnym, świeżym i lekko trawiastym smakiem, z subtelnymi nutami słodyczy i umiarkowaną goryczką.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Matcha iri Genmaicha Schichi Fuku 100 g - japońska zielona herbata
Składniki: japońska zielona herbata Bancha, prażony ryż, sproszkowana japońska zielona herbata Matcha.
Masa netto: 100 g
Prefektura: Shizouka
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
„Herbata siedmiu szczęść” - zielona herbata powstała w wyniku zmieszania herbaty banchy z pref. Shizuoka oraz prażonych ziaren ryżu. Dla uszlachetnienia naparu, wzbogacona została dodatkiem ceremonialnej herbaty Matcha pochodzącej z pref. Uji (stąd nazwa "iri matcha"). Charakteryzuje ją intensywny zielony kolor, któremu towarzyszy mocny ryżowy aromat oraz wyśmienity smak.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Matcha Iri Genmaicha 70 g herbata japońska Bancha z dodatkiem prażonego ryżu oraz matchy
Herbata zielona, japońska Matcha Iri Genmaicha 70 g
Zielona herbata powstała w wyniku zmieszania herbaty bancha z pref. Shizuoka oraz prażonych ziaren ryżu. Dla uszlachetnienia naparu, wzbogacona została dodatkiem ceremonialnej herbaty matcha z pref. Uji (stąd nazwa "iri matcha"). Charakteryzuje ją żółto-zielony kolor, któremu towarzyszy mocny ryżowy aromat oraz wyśmienity, orzeźwiający smak.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kukicha Shizouka 100 g - japońska zielona herbata z łodyżek Sencha
Składniki: japońska zielona herbata Kukicha
Prefektura: Shizouka
Masa netto: 100 g
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Zielona herbata produkowana z łodyżek Sencha. Przyjemny napar o małej ilości goryczy oraz wyraźnej głębi smaku z kwiatowo-owocową nutką. Ma wyjątkowy zapach i kolor świeżej zieleni.
Kukicha z prefektury Shizuoka to herbata pochodząca z regionu w Japonii, który słynie z produkcji wysokiej jakości herbat. Ta herbata cechuje się delikatnym smakiem i aromatem, który zawdzięcza się zastosowaniu wyselekcjonowanych gałązek herbaty. W smaku można wyczuć nuty orzechowe i ziołowe, a także lekką nutę słodyczy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Konacha 50 g rozdrobniona japońska herbata Sencha
Herbata zielona, japońska Konacha 50 g
Herbata powstała z senchy, rozdrobniona, o charakterystycznym słodkawym smaku, mocnym zapachu i kolorze. Przeznaczona jest do codziennego użytku, serwowana w barach sushi, doskonała jako składnik wielu potraw i deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Japońska herbata Gyokuro Konacha 100 g rozdrobniona
Herbata zielona, japońska Gyokuro Konacha 100 g
Japońska zielona herbata Konacha uzyskiwana w procesie przygotowania najwyższej jakości herbaty Gyokuro. Napar o wyrazistym odświeżającym smaku z wyczuwalną słodyczą, w brylantowo-zielonym kolorze.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Japan sencha Tokujyoo Shizouka - japońska zielona herbata
Składniki: herbata zielona japońska 100%.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Japan Sencha premium
Składniki:
- herbata zielona Sencha 100%.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Japan Sencha Kagoshima
Składniki: herbata zielona 100%.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Hojicha Shizouka Japan 100 g - sproszkowana japońska zielona herbata
Składniki: zielona liściasta japońska herbata sproszkowana z dodatkiem sproszkowanego prażonego ryżu
Masa netto: 100 g
Prefektura: Shizouka
Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia
Sproszkowana zielona prażona herbata Hojicha - specjał wśród japońskich zielonych herbat, z późnych zbiorów liści. Brązowy napar o oryginalnym “dymnym” smaku i aromacie, powstały w specjalnym procesie prażenia liści.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Hojicha 60 g herbata zielona japońska palona
Zielona herbata, japońska Hojicha 60 g
Hojicha to unikalna japońska herbata, która wyróżnia się wśród innych zielonych herbat dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi i aromatowi. Ta herbata, produkowana z liści i łodyg, przechodzi proces palenia, który nadaje jej głęboki, orzechowy posmak oraz ciepłą, ziemistą barwę. Proces ten również obniża zawartość kofeiny, co czyni Hojicha doskonałym napojem do relaksu i picia wieczorem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Poznaj wyjątkowe walory smakowe japońskich herbat
Japońskie zielone herbaty mają zbalansowany smak i głęboki aromat. W kraju tym są produkowane dobrze znane:
- bancha – japońska bancha ma słodko-trawiasty posmak i bardzo jasny, żółto-zielony kolor
- sencha – jest to herbata, którą produkuje się z niezmielonych liści. Napar ten ma subtelny, ziołowy bukiet smakowy, mocny aromat i oliwkową barwę.
Herbaty te są dostępne w opakowaniach o różnej wielkości. W naszym sklepie kupisz też suszone liście w ozdobnym, efektownym opakowaniu – np. w puszcze, kartoniku z okienkiem czy w celofanowym rożku. Tym, którzy chcą spróbować różnych gatunków japońskich herbat, możemy zaproponować zestawy z kilkoma mieszankami aromatycznych suszonych liści.
Jak parzy się japońskie herbaty?
Picie herbaty w Japonii jest rytuałem. Jednak aby delektować się smakiem naparów, wystarczy przestrzegać zasad ich przygotowywania. Zarówno banchę, jak i senchę należy parzyć 1-3 minut wodą o temperaturze od 70 °C do 80 °C. Jedna porcja suszu może być aż trzykrotnie wykorzystana do przygotowania herbaty. Aby zaparzyć 200 ml naparu, należy wsypać do filiżanki 1-2 łyżki suszonych liści.
Japońskie herbaty nie ustępują po żadnym względem tym produkowanym w innych regionach świata – przekonaj się, jak wyśmienite są napary przygotowywane na bazie tych liści!
Japońskie zielone herbaty charakteryzują się niezwykłym kunsztem wykonania oraz niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Japończyczy znaleźli sposób na zróżnicowanie smaku naparu dzięki wieloletnim doświadczeniom z tą rośliną. Japońskie herbaty wyróżniają się nie tylko sposobem przetwarzania. Już same plantacje herbaciane są umiejscowione nietypowo. Zwykle herbatę uprawia się na wysokogórskich plantacjach, natomiast w przypadku Japończyków herbatę uprawaiają oni u stóp gór. Na smak japońskich naparów wpływają również wulkaniczne gleby.
Przy zaparzaniu wysokiej jakości herbaty ważna jest woda dobrej jakości. Najlepiej używać wody przefiltrowanej, o niskim pH i niskiej zawartości wapna. Im bardziej miękka woda, tym lepiej wydobywa smaki i aromaty z herbaty.
W naszym sklepie znajdziecie Państwo cały wachlarz różnych rodzajów japońskiej zielonej herbaty uprawianej w różnych prefekturach.