Infolinia 52 307 07 09
Opcje przeglądania

Herbaty z Kraju Kwitnącej Wiśni

Japończycy to znawcy i smakosze herbaty. Jednak oprócz tego zajmują się oni także uprawą krzewów herbacianych. Plantacje w Kraju Kwitnącej Wiśni znajdują się – w odróżnieniu od chińskich – u stóp gór, a nie na ich zboczach czy szczytach. Z Japonii pochodzą wyśmienite zielone herbaty – znajdziesz je w naszym sklepie!

Herbaty japońskie

Gyokuro 80 g herbata zielona japońska z Kyoto, Uji

Gyokuro 80 g herbata zielona japońska z Kyoto, Uji
Gyokuro 80 g herbata zielona japońska z Kyoto, Uji

Herbata zielona, japońska Gyokuro 80 g

Gyokuro z Uji to prestiżowa zielona herbata pochodząca z historycznego miasta Uji w prefekturze Kyoto, Japonii. Uji, znane z długiej tradycji uprawy herbaty i jako miejsce powstania japońskiej sztuki parzenia herbaty, słynie z produkcji wysokiej jakości herbat, wśród których Gyokuro zajmuje szczególne miejsce. Ta luksusowa herbata jest uprawiana w cieniu przez 2-3 tygodnie przed zbiorami, co zwiększa zawartość chlorofilu oraz aminokwasów, zwłaszcza teaniny, nadając jej charakterystyczny smak umami i słodki aromat.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

73,90 zł

( 1 kg = 923,75 zł )
szt.

Matcha japońska Ujicha Uji Kyoto 80g No. 1

Matcha japońska Ujicha Uji Kyoto 80g No. 1
Matcha japońska Ujicha Uji Kyoto 80g No. 1

Składniki: zielona herbata japońska sproszkowana

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

67,50 zł

( 1 kg = 843,75 zł )
szt.

Gyokuro japońskie Kyoto Uji 80 g - japońska zielona herbata

Gyokuro japońskie Kyoto Uji 80 g - japońska zielona herbata
Gyokuro japońskie Kyoto Uji 80 g - japońska zielona herbata

Składniki: japońska zielona herbata Gyokuro

Prefektura: Kyoto, miasto Uji

Masa netto: 80 g

Kraj pochodzenia i produkcji: Japonia

Niekwestionowana Królowa japońskich zielonych herbat.

Pochodzi z upraw z rejonu Uji w pref. Kioto w Japonii, słynącej na całym świecie z produkcji herbaty Gyokuro oraz Matcha na najwyższym poziomie. (Drzewa herbaciane zasadzone po raz pierwszy w mieście Uji w pref. Kioto datuje się na 1271 rok).

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

72,90 zł

( 1 kg = 911,25 zł )
szt.

Poznaj wyjątkowe walory smakowe japońskich herbat

Japońskie zielone herbaty mają zbalansowany smak i głęboki aromat. W kraju tym są produkowane dobrze znane:

  • bancha – japońska bancha ma słodko-trawiasty posmak i bardzo jasny, żółto-zielony kolor
  • sencha – jest to herbata, którą produkuje się z niezmielonych liści. Napar ten ma subtelny, ziołowy bukiet smakowy, mocny aromat i oliwkową barwę.

Herbaty te są dostępne w opakowaniach o różnej wielkości. W naszym sklepie kupisz też suszone liście w ozdobnym, efektownym opakowaniu – np. w puszcze, kartoniku z okienkiem czy w celofanowym rożku. Tym, którzy chcą spróbować różnych gatunków japońskich herbat, możemy zaproponować zestawy z kilkoma mieszankami aromatycznych suszonych liści.

Jak parzy się japońskie herbaty?

Picie herbaty w Japonii jest rytuałem. Jednak aby delektować się smakiem naparów, wystarczy przestrzegać zasad ich przygotowywania. Zarówno banchę, jak i senchę należy parzyć 1-3 minut wodą o temperaturze od 70 °C do 80 °C. Jedna porcja suszu może być aż trzykrotnie wykorzystana do przygotowania herbaty. Aby zaparzyć 200 ml naparu, należy wsypać do filiżanki 1-2 łyżki suszonych liści.

Japońskie herbaty nie ustępują po żadnym względem tym produkowanym w innych regionach świata – przekonaj się, jak wyśmienite są napary przygotowywane na bazie tych liści!


 

Japońskie zielone herbaty charakteryzują się niezwykłym kunsztem wykonania oraz niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Japończyczy znaleźli sposób na zróżnicowanie smaku naparu dzięki wieloletnim doświadczeniom z tą rośliną. Japońskie herbaty wyróżniają się nie tylko sposobem przetwarzania. Już same plantacje herbaciane są umiejscowione nietypowo. Zwykle herbatę uprawia się na wysokogórskich plantacjach, natomiast w przypadku Japończyków herbatę uprawaiają oni u stóp gór. Na smak japońskich naparów wpływają również wulkaniczne gleby. 

Przy zaparzaniu wysokiej jakości herbaty ważna jest woda dobrej jakości. Najlepiej używać wody przefiltrowanej, o niskim pH i niskiej zawartości wapna. Im bardziej miękka woda, tym lepiej wydobywa smaki i aromaty z herbaty.

W naszym sklepie znajdziecie Państwo cały wachlarz różnych rodzajów japońskiej zielonej herbaty uprawianej w różnych prefekturach.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
Pasuje dla Ciebie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium