Herbaty z Kraju Kwitnącej Wiśni
Japończycy to znawcy i smakosze herbaty. Jednak oprócz tego zajmują się oni także uprawą krzewów herbacianych. Plantacje w Kraju Kwitnącej Wiśni znajdują się – w odróżnieniu od chińskich – u stóp gór, a nie na ich zboczach czy szczytach. Z Japonii pochodzą wyśmienite zielone herbaty – znajdziesz je w naszym sklepie!
Bancha Shizouka 500 g herbata zielona japońska
Bancha klasyczna japońska 500 g
Japońska zielona herbata pochodząca z późnego zbioru. Duże, twarde i bardziej żylaste listki wraz z miękkimi łodyżkami dają delikatny napar o małej zawartości teiny. Bardzo bogata w wapń i żelazo, o świeżym aromacie. Doskonała jako herbata popołudniowo-wieczorna. Uspokaja i relaksuje. Polecana zarówno najmłodszym jak i osobom starszym. Do picia także na zimno - świetnie odświeża i gasi pragnienie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zestaw japońskich herbat na prezent
Zestaw zawiera:
- Matcha Iri Genmaicha 70g Zielona herbata powstała w wyniku zmieszania herbaty bancha z pref. Shizuoka oraz prażonych ziaren ryżu. Dla uszlachetnienia naparu, wzbogacona została dodatkiem ceremonialnej herbaty matcha z pref. Uji (stąd nazwa "iri matcha"). Charakteryzuje ją żółto-zielony kolor, któremu towarzyszy mocny ryżowy aromat oraz wyśmienity, orzeźwiający smak. Ulubiona zielona herbata Polaków, delikatnie pobudzająca.
- Konacha 50g Herbata powstała z senchy, rozdrobniona, o charakterystycznym słodkawym smaku, mocnym zapachu i kolorze. Przeznaczona jest do codziennego użytku, serwowana w barach sushi, doskonała jako składnik wielu potraw i deserów.
- Japońska zielona herbata FUKAMUSHICHA 50g Herbata idealna dla osób z wrażliwym żołądkiem. Pochodzi ze zbiorów senchy z pref. Shizuoka, poddanej wydłużonemu procesowi odparowywania. Napar o delikatnym choć głębokim smaku i subtelnym aromacie.
- Bancha klasyczna japońska 60g Japońska zielona herbata pochodząca z późnego zbioru. Duże, twarde i bardziej żylaste listki wraz z miękkimi łodyżkami dają delikatny napar o małej zawartości teiny. Bardzo bogata w wapń i żelazo, o świeżym aromacie. Doskonała jako herbata popołudniowo-wieczorna. Uspokaja i relaksuje. Polecana zarówno najmłodszym jak i osobom starszym. Do picia także na zimno - doskonale odświeża i gasi pragnienie oraz niezwykle korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Poznaj wyjątkowe walory smakowe japońskich herbat
Japońskie zielone herbaty mają zbalansowany smak i głęboki aromat. W kraju tym są produkowane dobrze znane:
- bancha – japońska bancha ma słodko-trawiasty posmak i bardzo jasny, żółto-zielony kolor
- sencha – jest to herbata, którą produkuje się z niezmielonych liści. Napar ten ma subtelny, ziołowy bukiet smakowy, mocny aromat i oliwkową barwę.
Herbaty te są dostępne w opakowaniach o różnej wielkości. W naszym sklepie kupisz też suszone liście w ozdobnym, efektownym opakowaniu – np. w puszcze, kartoniku z okienkiem czy w celofanowym rożku. Tym, którzy chcą spróbować różnych gatunków japońskich herbat, możemy zaproponować zestawy z kilkoma mieszankami aromatycznych suszonych liści.
Jak parzy się japońskie herbaty?
Picie herbaty w Japonii jest rytuałem. Jednak aby delektować się smakiem naparów, wystarczy przestrzegać zasad ich przygotowywania. Zarówno banchę, jak i senchę należy parzyć 1-3 minut wodą o temperaturze od 70 °C do 80 °C. Jedna porcja suszu może być aż trzykrotnie wykorzystana do przygotowania herbaty. Aby zaparzyć 200 ml naparu, należy wsypać do filiżanki 1-2 łyżki suszonych liści.
Japońskie herbaty nie ustępują po żadnym względem tym produkowanym w innych regionach świata – przekonaj się, jak wyśmienite są napary przygotowywane na bazie tych liści!
Japońskie zielone herbaty charakteryzują się niezwykłym kunsztem wykonania oraz niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Japończyczy znaleźli sposób na zróżnicowanie smaku naparu dzięki wieloletnim doświadczeniom z tą rośliną. Japońskie herbaty wyróżniają się nie tylko sposobem przetwarzania. Już same plantacje herbaciane są umiejscowione nietypowo. Zwykle herbatę uprawia się na wysokogórskich plantacjach, natomiast w przypadku Japończyków herbatę uprawaiają oni u stóp gór. Na smak japońskich naparów wpływają również wulkaniczne gleby.
Przy zaparzaniu wysokiej jakości herbaty ważna jest woda dobrej jakości. Najlepiej używać wody przefiltrowanej, o niskim pH i niskiej zawartości wapna. Im bardziej miękka woda, tym lepiej wydobywa smaki i aromaty z herbaty.
W naszym sklepie znajdziecie Państwo cały wachlarz różnych rodzajów japońskiej zielonej herbaty uprawianej w różnych prefekturach.