Opcje przeglądania
Kategorie
Wysyłka w
Cena
-
od
do
Nowość
Buddyjska ceremonia teraz w Twoim domu!
Matcha to japońska sproszkowana zielona herbata, która powstaje z liści krzewów ocienianych specjalnymi matami. Choć w krajach europejskich gatunek ten dopiero od niedawna zyskuje na popularności, tak naprawdę jego tradycja sięga XII wieku. Prosto z Japonii, herbata matcha powędrowała do Chin Wraz z buddyjskimi mnichami, gdzie do dziś jest wykorzystywana podczas ceremonii picia herbaty cha-no-yu.
Herbata matcha japońska 100 g codzienna culinary+ No. 3 Green Touch uji kyoto
69,90 zł
Matcha japońska Kagoshima ceremonialna Saemidori 30 g Green Touch certyfikowana BIO
99,90 zł
Herbata matcha japońska Aichi Codzienna 100 g certyfikowana BIO Shizuoka Green Touch
59,90 zł
Herbata matcha japońska Aichi Tradycyjna 50 g certyfikowana BIO Green Touch
59,90 zł
Herbata matcha japońska Aichi Luksusowa 50 g certyfikowana BIO Green Touch
74,90 zł
Herbata japońska matcha zestaw czarka miotełka stojak codzienna Green Touch
229,90 zł
Matcha japońska Shizouka codzienna Maruka 50 g - pakowana w Japonii świeża
74,90 zł
Funmatsu Ryokucha 100 g – japońska zielona herbata w proszku, rozpuszczalna w wodzie
59,90 zł
Matcha iri Genmaicha Schichi Fuku 100 g - japońska zielona herbata
30,00 zł
Matcha zielona sproszkowana herbata 100 g keto zdrowa w proszku jakość
14,90 zł
Zestaw matcha japońska Ujicha No. 1 premium 80 g czarka miotełka akcesoria
249,90 zł
Miotełka chasen bambusowa do herbaty matcha 80 wąsów w opakowaniu 10 cm
59,90 zł
Funmatsu Ryokucha 50 g herbata zielona japońska sproszkowana
45,00 zł
Matcha Iri Genmaicha 70 g herbata japońska Bancha z dodatkiem prażonego ryżu oraz matchy
30,00 zł
Oryginalny Blender BlendyGo 3 czarny - Bezprzewodowy USB | Blender Nowej Generacji
259,00 zł
Do czego można wykorzystać matchę?
Sproszkowana zielona herbata matcha może mieć różnorodne zastosowanie. Najczęściej wykorzystuje się ją do:
- herbaty na ciepło,
- napojów mrożonych (np. matcha latte),
- ciast i ciasteczek,
- deserów lodowych,
- potraw (np. makaronu soba).
Jak powstaje herbata matcha?
Herbata matcha należy do ekskluzywnych gatunków, których sekret produkcji zna wyłącznie niewielu japońskich rolników. Co więcej, tylko w tamtym rejonie występują warunki, które umożliwiają wyhodowanie najwyższej jakości matchy. Mimo to uprawy tego gatunku można znaleźć także w Chinach czy Korei.
Do produkcji herbaty matcha głównie używa się aromatycznych liści herbaty tencha. Są one krótko parzone, a następnie długo pieczone w specjalistycznych piecach. Po wysuszeniu listki zostają zmielone na drobny zielony pył, z którego powstaje aromatyczny napój i słodkim smaku z trawiastymi nutami.
Prozdrowotne właściwości herbaty matcha
Matcha to napój ceniony za swoje wyjątkowe właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie i samopoczucie. Zielony proszek jest bogaty w przeciwutleniacze, aminokwasy, witaminy A, C i E, minerały oraz kofeinę. Z dobrodziejstwa zielonej herbaty matcha chętnie korzystają także osoby dbające o smukłą sylwetkę, ponieważ przyspiesza ona metabolizm.
Jak parzyć matchę?
Parzenie herbaty matcha znacząco różni się od przygotowywania tradycyjnej herbaty liściastej. Do uzyskania napoju potrzebne są specjalne akcesoria, jak:
- bambusowa miotełka do spieniania (chasen),
- drewniana łyżeczka do odmierzania matchy (chashaku),
- czarka do przyrządzania naparu (matchawan lub chawan).
Aby przygotować herbatę, wystarczy wsypać płaską łyżeczkę matchy do czarki, a następnie zalać ją 150 ml wody o temperaturze 70-80℃. Następnie należy szybkimi ruchami wymieszać zawartość za pomocą miotełki chasen. Napar jest gotowy w momencie, w którym na powierzchni pojawi się pianka.
Ulubiona herbata matcha oraz niezbędne akcesoria do jej zaparzenia czekają na Ciebie w naszym sklepie internetowym!




