Wysyłka w
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
Buddyjska ceremonia teraz w Twoim domu!
Matcha to japońska sproszkowana zielona herbata, która powstaje z liści krzewów ocienianych specjalnymi matami. Choć w krajach europejskich gatunek ten dopiero od niedawna zyskuje na popularności, tak naprawdę jego tradycja sięga XII wieku. Prosto z Japonii, herbata matcha powędrowała do Chin Wraz z buddyjskimi mnichami, gdzie do dziś jest wykorzystywana podczas ceremonii picia herbaty cha-no-yu.
72,90 zł
245,90 zł
429,90 zł
Do czego można wykorzystać matchę?
Sproszkowana zielona herbata matcha może mieć różnorodne zastosowanie. Najczęściej wykorzystuje się ją do:
- herbaty na ciepło,
- napojów mrożonych (np. matcha latte),
- ciast i ciasteczek,
- deserów lodowych,
- potraw (np. makaronu soba).
Jak powstaje herbata matcha?
Herbata matcha należy do ekskluzywnych gatunków, których sekret produkcji zna wyłącznie niewielu japońskich rolników. Co więcej, tylko w tamtym rejonie występują warunki, które umożliwiają wyhodowanie najwyższej jakości matchy. Mimo to uprawy tego gatunku można znaleźć także w Chinach czy Korei.
Do produkcji herbaty matcha głównie używa się aromatycznych liści herbaty tencha. Są one krótko parzone, a następnie długo pieczone w specjalistycznych piecach. Po wysuszeniu listki zostają zmielone na drobny zielony pył, z którego powstaje aromatyczny napój i słodkim smaku z trawiastymi nutami.
Prozdrowotne właściwości herbaty matcha
Matcha to napój ceniony za swoje wyjątkowe właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie i samopoczucie. Zielony proszek jest bogaty w przeciwutleniacze, aminokwasy, witaminy A, C i E, minerały oraz kofeinę. Z dobrodziejstwa zielonej herbaty matcha chętnie korzystają także osoby dbające o smukłą sylwetkę, ponieważ przyspiesza ona metabolizm.
Jak parzyć matchę?
Parzenie herbaty matcha znacząco różni się od przygotowywania tradycyjnej herbaty liściastej. Do uzyskania napoju potrzebne są specjalne akcesoria, jak:
- bambusowa miotełka do spieniania (chasen),
- drewniana łyżeczka do odmierzania matchy (chashaku),
- czarka do przyrządzania naparu (matchawan lub chawan).
Aby przygotować herbatę, wystarczy wsypać płaską łyżeczkę matchy do czarki, a następnie zalać ją 150 ml wody o temperaturze 70-80℃. Następnie należy szybkimi ruchami wymieszać zawartość za pomocą miotełki chasen. Napar jest gotowy w momencie, w którym na powierzchni pojawi się pianka.
Ulubiona herbata matcha oraz niezbędne akcesoria do jej zaparzenia czekają na Ciebie w naszym sklepie internetowym!