Kategorie
Wysyłka w
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
Herbaty z Kraju Kwitnącej Wiśni
Japończycy to znawcy i smakosze herbaty. Jednak oprócz tego zajmują się oni także uprawą krzewów herbacianych. Plantacje w Kraju Kwitnącej Wiśni znajdują się – w odróżnieniu od chińskich – u stóp gór, a nie na ich zboczach czy szczytach. Z Japonii pochodzą wyśmienite zielone herbaty – znajdziesz je w naszym sklepie!
27,50 zł
17,50 zł
109,00 zł
73,90 zł
44,90 zł
22,90 zł
22,90 zł
24,50 zł
19,90 zł
39,90 zł
Poznaj wyjątkowe walory smakowe japońskich herbat
Japońskie zielone herbaty mają zbalansowany smak i głęboki aromat. W kraju tym są produkowane dobrze znane:
- bancha – japońska bancha ma słodko-trawiasty posmak i bardzo jasny, żółto-zielony kolor
- sencha – jest to herbata, którą produkuje się z niezmielonych liści. Napar ten ma subtelny, ziołowy bukiet smakowy, mocny aromat i oliwkową barwę.
Herbaty te są dostępne w opakowaniach o różnej wielkości. W naszym sklepie kupisz też suszone liście w ozdobnym, efektownym opakowaniu – np. w puszcze, kartoniku z okienkiem czy w celofanowym rożku. Tym, którzy chcą spróbować różnych gatunków japońskich herbat, możemy zaproponować zestawy z kilkoma mieszankami aromatycznych suszonych liści.
Jak parzy się japońskie herbaty?
Picie herbaty w Japonii jest rytuałem. Jednak aby delektować się smakiem naparów, wystarczy przestrzegać zasad ich przygotowywania. Zarówno banchę, jak i senchę należy parzyć 1-3 minut wodą o temperaturze od 70 °C do 80 °C. Jedna porcja suszu może być aż trzykrotnie wykorzystana do przygotowania herbaty. Aby zaparzyć 200 ml naparu, należy wsypać do filiżanki 1-2 łyżki suszonych liści.
Japońskie herbaty nie ustępują po żadnym względem tym produkowanym w innych regionach świata – przekonaj się, jak wyśmienite są napary przygotowywane na bazie tych liści!
Japońskie zielone herbaty charakteryzują się niezwykłym kunsztem wykonania oraz niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Japończyczy znaleźli sposób na zróżnicowanie smaku naparu dzięki wieloletnim doświadczeniom z tą rośliną. Japońskie herbaty wyróżniają się nie tylko sposobem przetwarzania. Już same plantacje herbaciane są umiejscowione nietypowo. Zwykle herbatę uprawia się na wysokogórskich plantacjach, natomiast w przypadku Japończyków herbatę uprawaiają oni u stóp gór. Na smak japońskich naparów wpływają również wulkaniczne gleby.
Przy zaparzaniu wysokiej jakości herbaty ważna jest woda dobrej jakości. Najlepiej używać wody przefiltrowanej, o niskim pH i niskiej zawartości wapna. Im bardziej miękka woda, tym lepiej wydobywa smaki i aromaty z herbaty.
W naszym sklepie znajdziecie Państwo cały wachlarz różnych rodzajów japońskiej zielonej herbaty uprawianej w różnych prefekturach.